Een middag in Assen op 31 mei 2022. We bezochten enkele monumenten en plaatsen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, keken rond in warenhuis vanderveen, tweedehands oorlogsboeken vonden we bij Van der Velde Boeken, we maakten foto's van de Johan Willem Frisokazerne die sinds 1892 in Assen is gevestigd en keken tenslotte in DNK naar de film Top Gun Maverick.
Het Joods monument in Assen is gemaakt door de beeldend kunstenaar Sam Drukker. Met dit gedenkteken herdenkt Assen de ruim 500 Joodse burgers die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument staat aan het begin van de Oudestraat, in de nabijheid van de voormalige Synagoge van Assen, waar voor de oorlog veel Joden woonden. In cortenstaal heeft de kunstenaar, die een Joodse vader heeft, zichzelf afgebeeld als een hurkende man zonder gebedskleed. In steen op het rechterdeel van het monument is de volgende tekst aangebracht:

HIER RONDOM ONS, LAG DE BUURT
WAAR IN 1940 550 JODEN LEEFDEN
NA DE OORLOG KEERDEN NIET MEER
DAN 25 VAN DEZE ASSENAREN TERUG.
MOGE DE HERINNERING
AAN HEN DIE GINGEN
ONS WAARSCHUWEN, NU EN STRAKS.'

In de bestrating voor het monument is de davidster verwerkt. Het monument werd op 3 mei 1990 onthuld door Martha Wolf-van der Laan en Benjamin Wolf.
Vervolgens een bezoek aan Van der Velde Boeken met een imposante afdeling tweedehands boeken. Natuurlijk kijken bij de oorlogsboeken.
Dit is zeer uniek. De muziekafdeling in warenhuis vanderveen. Een lust voor het oog en vooral het oor zoveel verscheidenheid aan muziek.
Er is ook een grote collectie lp's.
In warenhuis vanderveen stond deze flipperkast, oftewel Pinball game. Natuurlijk hebben we een game gespeeld.
Het 'Monument voor Franse Parachutisten' in Assen is opgericht ter nagedachtenis aan 33 parachutisten van het 22ste en 23ste regiment van de Special Air Services die hier op 7 en 8 april 1945 zijn gesneuveld in de strijd tegen de bezetter tijdens Operatie Amherst. Bedoeling van de operatie was de weg vrij te maken voor de Canadese troepen die vanuit het zuiden oprukten en o.a. op 12 april Kamp Westerbork en op 13 april Assen hebben bevrijd.
Aan de Marktstraat in Assen staan panden met markante gevels.

 

 

 

 

 

 

 

 

De voormalige viszaak van Joling wordt gerestaureerd
Aan de Markstraat in Assen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende Joodse families gewoond die helaas in 1942 door de Nazi's zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Op nummer 9 en nummer 11 herinneren zogenaamde struikelstenen, in het Duits Stolpersteine, aan deze mensen, wiens namen op deze wijze nooit zullen worden vergeten. Zo woonden op nummer 11 Abraham rn Stern met zijn vrouw
Frouwien Stern-Magnus en hun dochter Leny Louise Stern, waarvan haar portret hier is afgebeeld.

Op 7 juli 2020 overleed Jenny Stern, de laatste overlevende van de Joodse gemeenschap in Assen.
 

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) aan de Marktstraat 11 herdenken familie Stern:
Abraham Arn Stern (geb. 1893, vermoord op 23-04-1943)
Frouwien Stern-Magnus (geb. 1896, vermoord op 23-04-1943)
Leny Louise Stern (geb. 1935, vermoord op 23-04-1943)

Dit steegje in leidde tot het woonhuis van familie Stern. Te zien zijn de drie struikelstenen ter hoogte van de ingang van het steegje.

In Assen liggen op veel meer plaatsen stolpersteine,

 
Struikelstenen Markstraat 19 ter nagedachtenis aan familie Denneboom.
Tenslotte een filmavond in n van de mooie filmzalen van De Nieuwe Kolk (DNK). We keken naar de nieuwe film Top Gun Maverick.