Aan het begin van de avond van 4 mei 2022, dodenherdenking, stond ARS Website bij het Lancastermonument Anreep bij Assen en was getuige van de flypast van de Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight. De Lancaster vloog vlak over mij heen en was een indrukwekkend eerbetoon aan de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ‘Lancaster-Monument’ te Assen is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Lancaster Mk III JB 154 die hier op 20 oktober 1943 is neergestort.

De namen van de zeven omgekomen bemanningsleden luiden: Albert C. Branch, Archibald G.A. Cochrane, Clarence W. Foster, Roy L. Taylor, Albert E. Evans, Richard J. Manton en Frank Earnshaw.

Op 20 oktober 1943 voerde een groot aantal geallieerde bommenwerpers een aanval uit op de Duitse stad Leipzig. Op de terugweg naar zijn thuisbasis in Engeland werd de Lancaster JB 154 van het 83ste Pathfinder Squadron van de RAF neergehaald door Heinz Vinke, hij was opgestegen vanaf het vliegveld Bergen met een Me 110. Het was zijn 25e slachtoffer op een totaal van 54. Na een vuurgevecht stortte het toestel ‘s avonds brandend neer in een weiland van landbouwer Joling bij Anreep. De Lancaster had zich met zijn neus in de grond geboord en was vervolgens ontploft.
Er was veel belangstelling. Er stonden ook historische legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, En er liepen mensen die gekleed waren in die tijd. Zo kwam je even weer in de sfeer van de Tweede Wereldoorlog. Dat verbrak mooi de tijd, want het vliegtuig waar het allemaal om draaide, de Avro Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight, liet langer op zich wachten dan aanvankelijk gedacht. Maar het wachten was dubbel en dwars de moeite waard!
d
Daar komt dan die geweldige Avro Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight. Het prachtige geluid van de vier rolls royce merlin motoren was duidelijk te horen en er viel een diepe stilte. Iedereen was diep onder de indruk. En net als in 2017 in het natuurgebied Alde Feanen vloog de Lancaster weer vlak over mij heen.