Zuidbroek 14 oktober 2021. Lezing door Frank Krake, schrijver van het boek 'De Laatste Getuige'.
In 1944 werd Amsterdammer Wim Alosery opgepakt wegens 'werkweigering' door de Duitse bezetters en gedeporteerd naar Kamp Amersfoort. Na Amersfoort werd hij afgevoerd naar het concentratiekamp Neuengamme in Noord-Duitsland. Het laatste kamp waar hij terecht kwam was Husum-Schwesing een werkkamp waar heel veel mensen het leven lieten. Aan het eind van de oorlog werden de laatste gevangenen van de kampen en overgebleven SSíers vervoerd met de luxe Duitse oceaanstomer Cap Arcona over de Oostzee. Het schip met meer dan 7000 opvarenden werd op 3 mei 1945 gebombardeerd door de geallieerden en zonk. Meer dan 7000 opvarenden lieten daarbij het leven.

Twee weken na uitgave van zijn biografie, op 2 mei 2018, overleed Wim Alosery op 94-jarige leeftijd.

Wim Aloserij met schrijver Frank Krake.

Wim Aloserij met zijn zus Jo

Wim Alosery zat in 1944 ondergedoken in de boerderij van Cees en Guurtje van Diepen in de Baarsdorpermeer (nu de Viersprong). Het echtpaar had een gezin met tien kinderen.
Wim Aloserij overleefde drie concentratiekampen: kamp Amersfoort, concentratiekamp Neuengamme en concentratiekamp Husum. En bovendien nog de ramp met de Cap Arcona, waarbij geallieerde vliegers per ongeluk het schip met concentratiekampgevangenen aanvielen. Wim Aloserij die aan boord was wist te overleven.