Op zaterdagavond 29 april 2017 besteedt het geschiedenisprogramma Andere Tijden aandacht aan de Slag om Groningen. In de afgelopen decennia is nauweliljks aandacht geschonken aan de hevige strijd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de stad en provincie Groningen. In Nederland was het alleen de Slag om Arnhem die ruime bekendheid kreeg. Men wist niet beter dan dat in het voorjaar van 1945 de oorlog afgelopen was en Nederland snel bevrijd werd in de weken voorafgaand aan 5 mei 1945. Tot JoŽl Stoppels door de verhalen van zijn opa reeds op jonge leeftijd gefacineerd raakte door de Slag om Groningen. Meer en meer werd hem duidelijk dat er een bittere strijd is geleverd in de laatste weken van april om Groningen en Delfzijl te bevrijden. Vanaf 2012 organiseert JoŽl battlefield tours en lezingen met als doel dat deze strijd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij vele Canadezen en burgers sneuvelden alsnog op de kaart wordt gezet. En dat men beseft dat vrijheid niet goedkoop is en dat er nooit weer oorlog mag komen.

Op vrijdagavond 28 april 2017 waren we in een geheel gevulde Molenberg in Delfzijl, waar de premiŤre plaats vond van de documentaire van het geschiedenisprogramma Andere Tijden over de Slag om Groningen. De avond was een initiatief van De Verhalen van Groningen in nauwe samenwerking met de Filmliga Delfzijl. Aanwezig waren de makers van Andere Tijden, regisseur Hein Hoffmann, redacteur Rob Bruins Slot en eindredacteur Marja Bos. JoŽl Stoppels van Battlefield Tours die nauw betrokken was bij de totstandkoming van de documentaire, verzorgde een inleiding op de film. Aanleiding voor de documentaire De Slag om Groningen, die op zaterdag 29 april op televisie wordt uitgezonden, is een gesprek tussen de redactie van het geschiedenisprogramma en JoŽl Stoppels uit Groningen, die met zijn bedrijf Battlefield Tours rondleidingen geeft over oude slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Volgens Stoppels wordt er relatief weinig aandacht besteed aan de bevrijding van het Noorden, terwijl hier zware gevechten hebben plaatsgevonden. De bevrijding van de stad duurde vier dagen. Hierbij kwamen 43 Canadese soldaten en 110 burgers om het leven. Ook in de rest van de provincie werd zwaar gevochten. De strijd om de Delfzijl Pocket, zoals de Canadezen het gebied noemen waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers. Pas op 2 mei gaf de Duitse garnizoenscommandant zich met zijn 400 manschappen over. Bij de strijd verloren 88 burgers, 102 Canadese en 185 Duitse militairen het leven.

De burgemeester van Delfzijl Gerard Beukema opende deze avond en merkte op dat de enorme belangstelling er op duidt dat de oorlog nog altijd leeft onder de inwoners van Groningen en Delfzijl. JoŽl Stoppels begon met een boeiende lezing, ondersteund door een Powerpoint presentatie over de Slag om Groningen. Daarna kregen we de indrukwekkende documentaire van Andere Tijden te zien, waarin ooggetuigen en Canadese veteranen aan het woord kwamen. Tenslotte was er inbreng vanuit het publiek, waaronder een ooggetuigeverhaal over de bevrijding van Delfzijl.

Na afloop kon er verder gepraat worden in de foyer van de Molenberg waar een pop-up museum-voor-ťťn-avond ingericht was over de Slag om Groningen.

Op ARS Website een foto impressie van deze avond.