Zorgen over doorgaan bevrijdingsfestiviteiten
 

Meisjes met Canadese soldaten in Harderwijk

 
Momenteel bevinden we ons in een donkere periode. Europa is het epicentrum geworden van het coronavirus. Het begon in december 2019 in China als een epidemie, maar het virus heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid en is nu uitgegroeid tot een pandamie. Vooral Europa wordt momenteel zwaar getroffen en ook in Nederland zijn nu meer dan 2500 mensen besmet. De overheid heeft deze week ingrijpende maatregelen afgekondigd in een poging het virus in te dammen. Ondermeer door te bepalen dat evenementen met meer dan 100 mensen per direct verboden zijn. Dit houdt in dat heel veel evenementen in ieder geval tot 31 maart 2020 zijn afgelast, zoals concerten en culturele festiviteiten. Maar ook musea houden hun deuren gesloten.

Het coronavirus lijkt zich echter nog snel te verspreiden en het ziet er naar uit dat op 31 maart de uitbreiding nog zeker niet gestopt is en nog wel veel langer kan duren. De overheid moet dan komen met nieuwe stringentere maatregelen, zoals het sluiten van scholen. Virologen waarschuwen dat we in dezelfde lijn zitten als ItalŽ. Ook in Spanje en Frankrijk ligt het sterftecijfer hoger dan in Nederland.

De bevrijding van Dalen

 
In het licht van de ontwikkeling van deze pandamie is het helaas te verwachten dat er van het gedenken van oorlog en bevrijding dit jaar weinig terecht zal komen. ARS Website zou op 4 april 2020 deelnemen aan een battlefieldtour in het kader van de bevrijding van Ede, georganiseerd door het Platform Militaire Historie Ede. Dit gaat echter niet door.

Op de site van de NOS is een blog te volgen over de coronacrisis. Hierop was vandaag het volgende te lezen:

Ook de vieringen van 75 jaar bevrijding worden getroffen door het coronavirus. Het Nationaal Comitť 4 en 5 Mei maakte gisteren al bekend dat alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen tot en met 31 maart zijn afgelast vanwege het coronavirus. Maar wat er in die periode daarna gaat gebeuren, is ook hoogst onzeker."

We hebben gisteren al gezien dat herinneringscentrum Kamp Westerbork een herdenking op 12 april heeft verplaatst naar 13 september", zegt JoŽl Stoppels, die betrokken is bij een groot aantal bevrijdingsevenementen in Oost-Nederland, op NPO Radio 1. "Dit is nog maar het begin, denk ik. Op 1 april is Enschede bevrijd. Als je chronologisch in de tijdlijn van de bevrijding kijkt, dan staan er ook allemaal festiviteiten gepland. Op 2 april en 3 april in Overijssel, en dan door naar Groningen, dat op 16 april is bevrijd. Het is heel onzeker geworden."

Veteranen
Het is ook maar de vraag of de Canadese veteranen wel kunnen komen, zegt Stoppels. "Er willen er ongeveer vijftig naar Nederland komen. Dat is een enorm kwetsbare groep. Ze komen vaak op 25 of 26 april al aan, en het is even afwachten of ze dan kunnen reizen. Ik ben er heel bang voor. Dit is voor de meeste veteranen vermoedelijk de laatste keer dat ze de herdenking kunnen bijwonen."