GRONINGEN 16 april 2017 - Op deze zondagmiddag bezoeken we het Bevrijdingsbos in Groningen. Dit is een bos aan de rand van de stad Groningen bij Noorddijk, tussen de wijk Lewenborg en het dorp Garmerwolde.
Het bos is in 1995 geplant bij de 50-jarige viering van de bevrijding van Nederland, als dankbetuiging en eerbetoon aan de Canadese bevrijders van Groningen in april 1945. Er staan 30.000 esdoorns, het blad van deze boom (in het Engels: maple leaf) is het nationale symbool van Canada.
In en naast het Bevrijdingsbos bevinden zich onder andere ook het zogenaamde 'Plein van de Wereld', een informatiebord, een gedenkbank en een gedenksteen met de namen van de Canadese legereenheden die indertijd de Duitsers verdreven.
Door het bos loopt een pad met grote stenen uit 10 verschillende landen, met de Tien rechten van het kind daarop. Het pad eindigt met een steen met het elfde recht: het recht van het kind om vrij en zonder angst buiten te kunnen spelen.

Vervolgens liepen we even verder naar het mooie kerkje van Noorddijk. We vonden het een hele mooie omgeving om te wandelen op zondagmiddag.

De kerk van Noorddijk, Stephanuskerk, binnen de gemeente Groningen, is een romanogotische kerk gebouwd omstreeks 1250. De kerk was gewijd aan de heilige Stephanus.