Op zaterdagmorgen 13 april 2019 bezochten we een hele bijzondere boekenbeurs van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum Dit jaar niet in de concertzaal te Oosterbeek, maar op de Westerbouwing! Wil Rieken stond weer achter de boekentafel van de VVAM. Er waren mooie boeken bij. Tijdens het snuffelen tussen de boeken konden we genieten van een fantastisch uitzicht vanaf de Westerbouwing op de Rijn met in de verte de John Frostbrug bij Arnhem en aan de overkant de kerktoren en de markante sluizen bij Driel.

Links: mijn vrouw Elly met het restaurant op de Westerbouwing, waar de boekenbeurs werd gehouden, op de achtergrond.

 
 
Fantastisch uitzicht vanaf de Westerbouwing op de Rijn met in de verte de John Frostbrug bij Arnhem en aan de overkant de kerktoren en de markante sluizen bij Driel.
Herdenkingsplaquette voor de 1st Battalion The Border Regiment, 1st Airlanding Brigade. Natuurlijk met de welbekende Remembrance Poppies.
 
Battelefieldtour Westerbouwing
 

De Westerbouwing na de oorlog

Op deze unieke locatie is de auteur van het boek “No Return Flight” en “Het dertiende peloton”, Haks Walburgh Schmidt , bereid gevonden een rondleiding over de Westerbouwing te geven. Hier deed hij uitgebreid verslag van hoe zijn boek tot stand is gekomen. Hij dacht de vraag van een Glider Pilot veteraan, “Kun je me vertellen wie ik eigenlijk naar Arnhem heb gebracht” snel te kunnen beantwoorden. De beantwoording duurde echter jaren en leidde tot contact met vele veteranen en uiteindelijk dit boek. Binnenkort is een nieuwe uitgave daarvan te verwachten.
Het Dertiende Peloton, Levensverhalen rond zweefvliegtuig Horsa 166 vertelt over de speurtocht naar de inzittenden van het Horsa-zweefvliegtuig 166 dat op 18 september 1944 bij Arnhem landt. De Slag bij Arnhem is nog in zijn eerste fase als de Britse piloten en ongeveer 25 airbornes afscheid van elkaar nemen en hun orders uitvoeren. Een ruim vier jaar durende speurtocht, die uiteindelijk leidt tot een nieuw en aangrijpend beeld van de Slag bij Arnhem. In de boeiende verhalen van voor, tijdens en na de strijd staan het menselijke aspect en de persoonlijke beleving van de airbornes centraal.

Westerbouwing - HQ B Coy

Gedropte mand met parachute. Op de achtergrond hoofdkwartier B Coy en het witte huis waar Douw van der Krap verbleef.

We genoten van de omgeving tijdens het lopen rondom de heuvel Westerbouwing

 
De Battlefieldtour over de Westerbouwing werd extra interessant vanwege de aanwezigheid van War Department-Living History. Een groep die het 12e peloton van B Coy The Border Regiment uitbeelden. Onder leiding van Floris Baars hebben deze soldaten de Westerbouwing weer toneel gemaakt van de strijd die daar in september 1944 heeft plaatsgevonden. Op de locatie waar het 14e peloton in de verdediging lag werd opstelling betrokken met een sectie die ook beschikte over een Vickers-machine gun- en een Brengun
 
Boekenbeurs
 
Op de boekenbeurs de boeken 'Brabant bevrijd' en 'De Slag om de Atlantische Oceaan' aangeschaft.
 
Wargame
 
Fascinerend was het om te zien hoe Ludwig van Dijk, Wargamer & 3D-Maquettebouw zijn 3D printer hard aan het werk had gezet om gebouwen in Arnhem uit te printen. Wargame op de beroemde Ludwig tafel, een tafel van 8 bij 1,5 meter, met daarop door een 3 D printer gemaakte huizen en objecten.