Het jaar 2018 sluiten we af met een bezoek aan Museum Deelen op zaterdag 29 December. met leuke ontmoeting met de ons goed bekende medewerker Bas Schoel, die ons inmiddels heel wat verteld heeft over de geschiedenis van Fliegerhorst Deelen. Het grootste Duitse vliegveld in Europa tijdens de oorlog. Interessant is de tentoonstelling van de in de omgeving van Deelen gevonden Messerschmitt 262. Het museum heeft dit jaar een nieuwe website gekregen.

Meer over Museum vlb Deelen op ARS Website

Onderweg naar Museum Deelen gingen we langs bakker Reijnen in Schaarsbergen.
Schuin tegenover bakker Reijnen aan de overkant van de weg staat deze rij mooie huisjes.

Aan het einde van dit jaar had mijn vrouw Elly heerlijke appeltaart gebakken.
Mooi gedeelte vinden wij achterin het museum waar vondsten uit het Canadese legerdepot, destijds aan de Koningsweg, worden tentoongesteld  Vanuit het museum heb je een fantastisch uitzicht op het veld, dat destijds vol stond met Canadese legervoertuigen. In het museum staat nog een Canadese Bedford, zoals er in 1945 zo veel hebben gestaan op het terrein bij vliegveld Deelen aan de Koningsweg.
Mooi uitzicht door het raam vanuit het museum op het terrein waarop in 1945 de Canadese legerdump zich bevond. Hier werden de overbodig geworden legervoertuigen gestald.. Links de Koningsweg die loopt tussen Schaarsbergen en Arnhem.
Heerlijk relaxed zitten met uitzicht op het terrein van de voormalige Canadese legerdump waarlangs de Koningsweg loopt.

Teerose is de naam van een drietal Duitse radiopeilstations uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen ten noordoosten van Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland. De stations gebruikten een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig (gesproken) radiocommunicatie mogelijk was. De stations lagen dicht bij de toenmalige Fliegerhorst Deelen en de commandobunker Diogenes, op drie heuvels van ruim honderd meter hoogte.

Parachute en vliegeruitrusting

Operatie Manna

Tafereel dat een boer toont die een geallieerde piloot als onderduiker in huis heeft.
Mijn vrouw kijkt naar een video over de luchtoorlog boven Nederland.
Een Rolls-Royce Merlin motor van een neergestorte Spitfire.

Geallieerde piloot met vliegeruitrusting. Links staat een voorraadcontainer die gedropt werd samen met parachutisten wanneer die landden in vijandelijk gebied tijdens commando-acties of tijdens de landingen bij Arnhem tijdens operatie Market Garden.

In de omgeving van Deelen gevonden parachute en vliegeruitrusting.

Appèl van het Zweedse Roode Kruis na het arriveren van twee schepen met levensmiddelen in de haven van Delfzijl in januari 1945.

Deze vitrinekast is gewijd aan operatie Manna. Het afwerpen van voedselpakketten door geallieerde bommenwerpers boven het hongerende westen van Nederland.

Nachtjacht: Duitse nachtjager valt een Britse bommenwerper aan. Overdag voerden de Amerikaanse USAAF bombardementsvluchten uit boven Duitsland en de Britse Royal Airforce 's nachts. Op Fliegerhorst Deelen waren Duitse nachtjagers gestationeerd, veelal de Messerschmitt Bf-110.