Op donderdagmiddag 9 april 2015 waren we bij de opening van de dubbelexpositie Batterie Delfzijl en de Slag om Delfzijl in het Muzeeaquarium aan de dijk in Delfzijl. Dit was tevens het begin van een herdenkingsweekend 70 jaar bevrijding van Groningen en Delfzijl. Bijzondere gast was de Canadese veteraan Stanley Butterworth. Samen met zijn broer Fred Butterworth diende hij bij de tankeenheid 'The Fort Garry Regiment' en zij deden mee aan de Slag om Groningen. Zijn broer sneuvelde in een tank die werd geraakt op de Paterswoldseweg, ter hoogte van nummer 188. Wij hadden voorafgaand aan de opening van de expositie een onvergetelijke ontmoeting met hem.

Voorafgaand aan de opening hadden wij een onvergetelijke ontmoeting met de Canadese veteraan Stanley Butterworth.

Samen met veteraan Stanley Butterworth op de foto. We vonden het een hele eer.

Elly in gesprek met Wybo Boersma van de Vrienden van het Airborne Museum en lid van de Guild of Battlefield Guides. Met hem in de afgelopen tien jaar vele zeer boeiende battlefield tours gemaakt.

Betty Jongejan van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen begroet de Canadese veteraan Stanley Butterworth voordat hij in een Willys Jeep de dijk van Delfzijl oprijdt voor de openingsceremonie.

De Canadese veteraan Stanley Butterworth tijdens de openingsceremonie van de dubbelexpositie op de dijk in Delfzijl.

Een bijzonder moment: veteraan Stanley Butterworth hijst de Canadese vlag.

Na het hijsen van de vlaggen is de dubbelexpositie geopend en dat is tevens het begin van een bijzonder herdenkingsweekend van de bevrijding van Groningen en Delfzijl. Links de vlaggen van Groningen en Delfzijl, rechts de vlaggen van Nederland en Canada.

In het Muzeeaquarium is tevens een bunker van Batterie Delfzijl. Elly staat hier bij de bunkermuur.

De Canadese veteraan Stanley Butterworth krijgt na de opening een rondleiding door de expositie.

Ook wij volgen de rondleiding.