Het Akoesticum in Ede, gevestigd in de voormalige Friso-kazerne.
In de bibliotheek van het Akoesticum zette ik mijn vrouw Elly op de foto bij een sfeervolle klok en boekenkast.
Captain King, Frans Hals, Martien. Drie schuilnamen van geheim agenten die op de Veluwe actief waren. Hoe heetten ze echt, wat deden ze precies, waar zaten ze verborgen, door wie werden ze geholpen?

In samenwerking met het Platform Militaire Historie Ede en National Intelligence Studies Association organiseerde Akoesticum in het kader van 75 jaar vrijheid op 15 november 2019 een avondvullend programma over dit onderwerp. Door middel van muziek, verhalen en een expositie werden de waargebeurde verhalen van de geheim agenten tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven gebracht. ARS Website was er bij.

We kregen inzicht in de werkwijze van de geheim agenten die in 1944/45 op de Veluwe actief waren en ontdekten de verschillende materialen en gadgets die gebruikt werden tijdens operaties. Een deel van dit materiaal, waaronder de unieke S-Phone van het Cryptomuseum en enkele ‘escape aids’ waren tijdens de expositie te bezichtigen. Ed van Seters van PMHE ging daarnaast door middel van tafelgesprekken op zoek naar het persoonlijke verhaal achter de spionnen en hun acties. Onder andere met Gerard van Loenen en Victor van Haeren, wier vaders voor een van die diensten gewerkt hebben en er jaren onderzoek naar hebben gedaan.
De lezingen werden afgewisseld met muzikale intermezzo’s.
Tijdens de pauze en na afloop was er ruimte om de expositie te bezichtigen
Presentatie van deze unieke avond over geheim agenten op de Veluwe door Ed van Seters van Platform Militaire Historie Ede
Bijdrage door Gerard Gijsbertsen. Hij vertelt over de werkwijze van de geheim agenten en hoe de wapendroppingen in zijn werk gingen.
Tijdens de pauze leuke ontmoeting met goede bekenden.
Ook een lezing over de Nederlandse geheime diensten tijdens WO2 door Jeoffrey van Woensel, Researcher Veteraneninstituut en schrijver van het boek Operatie Keystone. In dit boek wordt voor het eerst de unieke geschiedenis verteld van het detachement Nederlandsers bij de befaamde Special Air Service (SAS) in de Tweede Wereldoorlog.
Ed van Seters (PMHE) in gesprek met Gerard van Loenen en Victor van Haeren (Akoesticum), die beiden uitgebreid onderzoek deden naar het verleden van hun vader als geheim agent.
Tentoonstelling van verschillende materialen en gadgets die gebruikt werden tijdens operaties. Een deel van dit materiaal, waaronder de unieke S-Phone van het Crypto Museum, illegale radio’s van Ronald Evers (specialist op dit gebied) en enkele ‘escape aids’, was tijdens de expositie te bezichtigen.