Precies 75 jaar geleden vond er een overval plaats op het Huis van Bewaring in Assen. Na een geplande laatste dropping, eind oktober 1944, werden een aantal leden van Knokploeg Noord-Drenthe gevangen genomen door de Duitsers. 
Na verhoor, belandden de mannen in het Huis van Bewaring in Assen. Alle leden van deze verzetsgroep, die zich 'De Gideonsbende' noemde, stonden op het punt om op 12 december 1944 geëxecuteerd te worden. De overgebleven leden van de knokploeg besloten daarom om hun medestrijders te bevrijden, ondanks bevelen van Londen om van een bevrijdingsactie af te zien.
Het huis van twee leden van de verzetsgroep, Jan Bulthuis en zijn zus Marie Zandvliet-Bulthuis lag vlak achter het Huis van Bewaring, aan de Kloosterstraat 9. Hier werd de bevrijdingsactie op touw gezet. Onder de schuilnaam 'Gideonsbende' planden de verzetslieden de actie minutieus.
Deze morse-zender heb ik in mijn verzameling. In 2012 overgenomen uit de inboedel van het oorlogsmuseum aan de Kloosterstraat 9 te Assen, dat toen helaas werd opgeheven. Met deze zender werd in morse vanuit dat adres geseind naar London door leden van de Gideonsbende. Waarschijnlijk is hiermee ook het bericht doorgegeven dat de overval op het Huis van Bewaring in Assen succesvol is verlopen.
Uiteindelijk verliep de actie vlekkeloos en konden de 31 gevangenen binnen een kwartier worden bevrijd, en dat zonder er ook maar één schot gelost werd.

Documentaire over de Gideonsbende

 
Kloosterstraat 9
Deze foto maakte heb ik gemaakt van het oorlogsmuseum in Assen, dat destijds was gevestigd aan de Kloosterstraat 9 te Assen. Dit was het hart van het verzet, de Gideonsbende. Hier werd de overval op het nabijgelegen Huis van Bewaring voorbereid en van hieruit uitgevoerd. Het oorlogsmuseum van Enno Smit regelmatig bezocht, totdat hij besloot er mee op te houden. De collectie werd te koop aangeboden. Uit deze collectie een aantal legerhelmen, een bord "Voor Joden Verboden'' en een zender overgenomen, die nu zijn toegevoegd aan mijn collectie.
Een luik gaf toegang tot een schuilruimte. Toen het een museum was, stonden er een typemachine, een radio en een morse sein-apparaat, die ik uit de collectie heb overgenomen.
 
Op 12 mei 2001 bezocht geheim agent en schrijver van het boek "De Gideonsbende", Willem van der Veer, het oorlogsmuseum in Assen. Hij signeerde het boek dat ik van hem heb.