Op zaterdag 11 november 2017 bezochten we na afloop van de Airbornedag in Oosterbeek Hotel de Wereld in Wageningen. We kenden het alleen van de televisie, want we keken jaarlijks naar het defilé in Wageningen, vroeger nog in het bijzijn van prins Bernhard. We dachten dat het allemaal wat groter en imposanter zou zijn, maar het 5 Mei Plein was helemaal niet groot en het hotel evenmin. Het verwonderde ons dat het plein jaarlijks ruimte biedt aan zoveel mensen en het grote defilé. In het hotel was niets te zien dat herinnerde aan de historische gebeurtenis die daar had plaatsgevonden op 5 mei 1945. De Duitse capitulatie en daarmee de formele bevrijding van Nederland.
Op de deur van het restaurant staat enkel Grote Conferentiezaal. Maar alleen aan de buitenkant waren er plaquettes. Het hotel is in feite niet veel veranderd.
Toen en Nu foto van de Grote Conferentiezaal. Het hotel was zwaar beschadigd in 1945, maar de houten wanden in de conferentieruimte zijn er nog steeds.
Op 5 mei 1945 koos generaal Charles Foulkes namens de geallieerden Hotel de Wereld voor de onderhandelingen met de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland. Foulkes zou voor deze plaats hebben gekozen wegens de ligging van Wageningen aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege de evacuatie van de plaats en de symboliek van de naam "De Wereld". Prins Bernhard was bij de onderhandelingen aanwezig.
Capitulatiebesprekingen in Hotel de Wereld te Wageningen. Links Op de rug gezien de chef-staf van het Duitse 24e Leger Paul Reichelt. Aan de andere kant van de tafel prins Bernhard 5 mei 1945
Op 1 juli 1945 onthulde prins Bernhard in aanwezigheid van Luitenant-Generaal Foulkes een herdenkingsplaat op de muur van ‘De Wereld'.