Today, Sunday 22 February 2015, we visited the exhebition Story's from the hiding. Listen to the experience of Jewish people in hiding and objects made by hiding Jews in Memorial Center Camp Westerbork.

To make hiding in the Second World War possible you had to have money, lelationships and hundreds of shelters. And you had to face an uncertain future, isolated in a small room, an attic or in a cave.

Toch was er onder deze erbarmelijke omstandigheden ruimte voor liefde. De trouwfoto van Lammie Drenth is hiervan het bewijs. In de boerderij waar Lammie woonde met haar ouders, later het 'Stadskanaalster Achterhuis' genoemd, zaten maarliefst 15 mensen ondergedoken. Één van de onderduikers trok in het speciaal de aandacht van Lammie. Ze raakte tijdens de oorlog zwanger van de Joodse Bennie Kosses. Vlak na de bevrijding, op 8 mei 1945, trouwden Bennie en Lammie.
Op de bus van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork staan indrukwekkende cijfers.
Het boerderijtje aan de Kromme Wijk te Stadskanaal waar 15 Joodse onderduikers verborgen werden gehouden. En waar na de bevrijding één van de Joodse onderduikers is getrouwd met de dochter van de famlie Drenth.
Er is een maquette gemaakt van het kleine boerderijtje. Onvoorstelbaar en heldenmoed dat de famlie Drenth er in slaagde in de oorlog vijftien Joodse onderduikers hier te verbergen.