Op zaterdag 22 oktober 2016 een interessante dag in het Museum vlb Deelen in het kader van Gelderse Museum dag. Met lezingen en ontmoeting met vrienden.
We waren bij een lezing van Ingrid Maan over de grenzen waar ze tegenaan liep tijdens de interviews met Duitse oorlogsveteranen; om dat duidelijk te maken had zij zich ook aan de opdracht voor de kinderen gewaagd en haar eigen grens getekend. Zij interviewde Duitse oorlogsveteranen tussen 2009 en 2010 voor de projectgroep Gelderland 1940-1945. Het betrof een samenwerkingsproject tussen het Gelders Archief, De Gelderland Bibliotheek, Museum Vliegbasis Deelen en het Airborne Museum ‘Hartenstein’. Haar boek met de titel "Weggemoffeld"  beschrijft niet alleen de belevenissen rondom de Slag om Arnhem, maar gaat veel uitgebreider op het oorlogsthema in. De veteranen blikken terug op hun leven: ze vertellen over het opgroeien in nazi-Duitsland, hun alles bepalende oorlogsbelevenissen, de wederopbouw en de invloed op hun familie.
Bas Schoel had veel belangstelling voor zijn verhaal over een familie uit Schaarsbergen dat verzet pleegde tijdens de Slag om Arnhem.