Op woensdag 7 oktober 2020 zijn we naar Oosterbeek gegaan en hebben de lunch gebruikt, boeken gekocht bij boekhandel Meijer & Siegers en de indrukwekkende Airborne begraafplaats in Oosterbeek bezocht.

Boeken gekocht bij boekhandel Meijer & Siegers

Lunch in restaurant Schoonoord, tijdens de gevechten in september 1944 Brits noodhospitaal (Dressing Station) en na de oorlog ontmoetingsplaats van veteranen.

In 2009 maakte ik deze foto van de veteranenkamer in restaurant Schoonoord. Deze ruimte is er niet meer nu er nauwelijks nog veteranen komen.
 
Vervolgens bezochten we de indrukwekkende Airborne begraafplaats.

De Airborne War Cemetery is een militaire begraafplaats, gelegen aan de Van Limburg Stirumweg in de Nederlandse plaats Oosterbeek. Officieel heet deze begraafplaats Arnhem Oosterbeek War Cemetery. De begraafplaats wordt beheerd door  de Commonwealth War Graves Commission (CWGC).

Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers van de CWGC). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. Van de graven zijn er 1648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen. Drie graven zijn van medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission. Vier militairen die hier liggen dragen de hoogste Britse militaire onderscheiding, het Victoria Cross.

 

 
Vervolgens bezochten we ook nog de tegenover gelegen Algemene begraafplaats en het iets verderop gelegen Air Despatch monument.
Zicht vanaf het Air Despatch monument op de Airborne begraafplaats.
Informatiebord over de schitterende natuurgebieden MariŽndaal, Boschveld en Lichtenbeek.