Luitenant Dave Heap kijkt naar het bord Groningen aan de Paterswoldseweg

Op vrijdag 28 april gaat in theater de Molenberg de documentaire over de bevrijding van Groningen in première. De film is een productie van het tv-programma Andere Tijden. De première is een initiatief van De Verhalen van Groningen in nauwe samenwerking met de Filmliga Delfzijl.
Aanleiding voor de documentaire De Slag om Groningen, die op zaterdag 29 april op televisie wordt uitgezonden, is een gesprek tussen de redactie van het geschiedenisprogramma en Joël Stoppels uit Groningen, die met zijn bedrijf Battlefield Tours rondleidingen geeft over oude slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Volgens Stoppels wordt er relatief weinig aandacht besteed aan de bevrijding van het Noorden, terwijl hier zware gevechten hebben plaatsgevonden. De bevrijding van de stad duurde vier dagen. Hierbij kwamen 43 Canadese soldaten en 110 burgers om het leven. Ook in de rest van de provincie werd zwaar gevochten. De strijd om de Delfzijl Pocket, zoals de Canadezen het gebied noemen waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers. Pas op 2 mei gaf de Duitse garnizoenscommandant zich met zijn 400 manschappen over. Bij de strijd verloren 88 burgers, 102 Canadese en 185 Duitse militairen het leven.

Opnamen van Andere Tijden op de Paterswoldseweg

In de documentaire van Andere Tijden wordt Stanley Butterworth (93) uit Winnipeg geïnterviewd. Hij was onder meer bij de bevrijding van de stad betrokken, zijn broer Fred Butterworth was de eerste Canadese soldaat die op 13 april 1945 tijdens de bevrijding van Groningen sneuvelde. Daarnaast komen in de documentaire twee veteranen van The Cape Breton Highlanders aan het woord. Dit regiment vocht zich een weg richting het centrum van Delfzijl en veroverde de zware Duitse batterij bij de zeedijk.

Opnamen van Andere Tijden op de Paterswoldseweg

‘Het is nog steeds nodig dat we de bevrijding van Nederland herdenken,’ vindt Joël Stoppels. ‘De generatie die alles heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is belangrijk dat wij het verhaal doorvertellen door middel van documentaires en rondleidingen. Ook is het belangrijk om stil te staan bij onze vrijheid, iets wat zo kwetsbaar is. Vrijheid is niet iets vanzelfsprekends, kijk maar naar wat er tegenwoordig om ons heen in de wereld gebeurd.’

Opnamen van Andere Tijden op de Paterswoldseweg met Joël Stoppels Battlefield Tours

Tijdens de première zal Gerard Beukema, burgemeester van Delfzijl, het openingswoord verrichten. Joël Stoppels die nauw betrokken was bij de totstandkoming van de documentaire, verzorgt een inleiding op de film. Na de filmvertoning kan het publiek in gesprek met de makers van Andere Tijden, regisseur Hein Hoffmann, redacteur Rob Bruins Slot en eindredacteur Marja Bos. Na afloop kan er verder gepraat worden in de foyer van de Molenberg waar een pop-up museum-voor-één-avond ingericht is over de Slag om Groningen.

Opnamen van Andere Tijden op de Paterswoldseweg met Joël Stoppels Battlefield Tours

Andere Tijden bij de bunkers in Nansum

De toegang is gratis. Vanaf 19:00 uur inloop, de avond begint om 20.00 uur. Opgave kan via anja.reenders@deverhalenvangroningen.nl.

Canadezen in een Bren Carrier en Shermantank op de Uitwierderweg in Delfzijl