Op vrijdagavond 20 februari 2015 bezocht ik de Social Evening van de VVAM in het Airborne Museum. Er werd een gevarieerd programma aangeboden.
Roland Boekhorst, de behoudsmedewerker van het Museum, liet ons een kijkje achter de schermen van het depot nemen. Normaal is het depot gesloten voor bezoekers.
Marieke Helsen, de conservator van het Museum, gaf in het archief een uitlag over diverse aanwinsten. Enkele belangstellenden merkten op dat het merendeel van de huidige aanwinsten meer betrekking hadden op het burger leven dan de militaire kant van het museum. Zeventig jaar na de Slag is dat niet zo verwonderlijk. De meeste veteranen zijn overleden en wat er aan materiaal nog aanwezig is komt mede door sites als Marktplaats en E-bay vaak in particuliere verzamelingen terecht.
Een foto van een familie uit Oosterbeek die is omgekomen. Op de kleine foto iemand die bevriend was met een lid van deze familie.
Een dagboek, geschreven in de barre tijd van de Slag om Arnhem en de daarop volgende evacuatie.
Logboek van de staartschutter van een bommenwerper.
 
Robert Voskuil was er in de Grote Zaal met het unieke fotoarchief van commando Ton Italiaander met meer dan 800 foto’s van de Nederlandse commando-eenheid in Engeland te bekijken. Korporaal Italilaander was in 1944 ondermeer betrokken bij de gevechten in Oosterbeek en Zeeland.
De foto's konden bekeken worden door kijkers, die ook tijdens de oorlog werden gebruikt om de luchtfoto's te analiseren. Toen ik er door keek nam ik eerst waar met mijn linker oog, maar toen trok ook het rechter oog erbij en kreeg ik een verbluffend zeer gedetaileerde foto te zien in 3D.

We mochten kijken in het depot van het museum waar door de behoudsmedewerker Roland Boekhorst een toelichting werd gegeven op aanwinsten in 2014.

Ook ontmoette ik er Wybo Boersma en andere leden van de vereniging en het was een interessante avond met goede ontmoetingen. Altijd weer fijn in Oosterbeek te zijn.