Op vrijdag 19 oktober 2018 de tweede thema-avond van dit jaar, georganiseerd door de VVAM, in buurthuis ít Huukske te Arnhem bijgewoond. Het thema deze avond was de 1st Polish Independent Parachute Brigade. We stonden stil bij het ontstaan van de brigade, de totstandkoming van een inzetbare eenheid en de inzet tijdens operatie Market Garden. Uiteraard was er ook aandacht voor de rol en betekenis van de brigadecommandant, general Sosabowski. Na de presentatie was er ruimte voor vragen en discussie.

In september 1939 begint de Tweede Wereldoorlog met de inval van Duitse en Russische troepen in Polen. Nadat de slag om Polen is verloren vluchten veel Poolse militairen naar het buitenland. Ook de regering wijkt uit, eerst naar Frankrijk en daarna naar Londen.In Groot-BrittanniŽ wordt opnieuw het Poolse leger gevormd. Poolse soldaten vechten onder de leus "Voor uw vrijheid en de onze" aan het westfront aan de zijde van Amerikanen, Britten en Canadezen tegen de Duitse agressor.Op 6 juni 1944 vindt de D-Day plaats die de invasie van de geallieerde troepen in West-Europa inluidt, bekend onder de codenaam Operatie Overlord. Op dezelfde dag komt de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, die in Schotland onder leiding van kolonel Stanisław Sosabowski speciaal opgericht is om Polen te bevrijden, officieel onder Brits commando.

De spreker voor deze avond was dr. Florian Huiskamp. Florian is historicus en werkt sinds 2002 als officier bij de Koninklijke Landmacht. Naast zijn werkzaamheden bij het Ministerie van Defensie schreef hij als buitenpromovendus aan de RU Groningen een proefschrift over de Poolse bijdrage aan de bevrijding van West-Europa. In 2015 promoveerde hij op dit onderwerp.

Op deze avond was ook aanwezig de stichting Driel-Polen.

Mijn conclusie is dat de Polen, net als overigens de overige landen die aan Britse zijde deelnamen aan de oorlog, die bovendien nog behoorden tot het British Gemenebest, zoals Canada, door de Britten als inferieur werden beschouwd. Polen en Canada hebben heel wat ijzers uit het vuur gehaald voor de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Denk aan Monte Cassino, Falaise, Slag om Arnhem en Slag om de Schelde. Het aandeel van de Polen in de oorlog is sterk ondergewaardeerd geweest tot 2006, toen eindelijk erkenning kwam voor de rol van generaal Sosabowski en de poolse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mijn vrouw in geanimeerd gesprek met in de omgeving van Arnhem woonachtige Polen. Het deed ons denken aan onze ontmoeting met inwoners van Polen in 1991, kort na 'de Wende'.

 

 

Generaal Sosabowski

Huiskamp, F. (2015). Zonder vrees en zonder verwijt: Poolse militairen in West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog

 

 

Website : http://www.polishsoldier.nl