Op vrijdagavond 15 februari 2019 hield de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een thema-avond in de Poort van Doorwerth. Het thema was "Anti-tank in de Slag om Arnhem". Eugene Wijnhoud gaf met behulp van Powerpoint een presentatie over de inzet van 9 en 17 ponder kanonnen die door de airbornes werden meegenomen in de gliders.
Geboeid kijken en luisteren naar de presentatie over de inzet van anti-tankkanonnen tijdens de Slag om Arnhem (Foto: Arjan Vrieze)
De bediening van deze kanonnen geschiedde door de Royal Artillery, artilleristen dus. De Airlanding Battalions: de 2nd Battalion South Staffordshire Regiment, de 1st Battalion Border Regiment en de 7th Battalion King's Own Scottish Borderers (KOSB) beschikten binnen hun eigen Support Companies over eigen Anti-Tank platoons. Dit waren infanteristen. De Britse 1st Airborne Division kreeg 42 kanonnen van het kaliber 6 ponder ter beschikking en 16 kanonnen van het kaliber 17 ponder.
Opvallend was de grote opkomst tijdens deze thema-avond van de VVAM.
De door de Airborne Division meegevoerde kanonnen hadden een unieke naam. Zoals de Gallipoli II aan de Van Lennepweg in Oosterbeek. Tijdens de battlefieldtour 1st Battalion The Border Regiment bleek dat er bij het Renkumse veer twee stukken 6 ponder zijn achtergelaten.
De door luitenant Frost meegevoerde anti-tankkanonnen schakelden een groot aantal voertuigen uit van Graebner's verkenningsbataljon op de brug bij Arnhem.
 
Tijdens de laatste dagen van operatie Market Garden sterft sergeant John Baskeyfield in een verschrikkelijk vuurgevecht met Duitse tanks, die hij met zijn zespondskanon probeert uit te schakelen.
De door de Britse 17 ponder uitgeschakelde Char B tank aan de Sonnenberglaan in Oosterbeek.
Dankwoord Erik Jellema (VVAM) aan Eugene Wijnhoud voor de boeiende presentatie (Foto: Arjan Vrieze)