Op zondag 19 mei 2019 waren we bij de themadag van de Vrienden van het Airborne Museum (VVAM). Het thema was "Het Glider Pilot Regiment". In de ochtend bezochten we de Glider Collection te Wolfheze. In de middag was er een lezing door Luuk Buist, autoriteit op het gebied van de Slag om Arnhem en specialist op het gebied van The Glider Pilot Regiment. Hij is mede auteur van het boek “Glider Pilots at Arnhem”. Ons exemplaar van dat boek meegenomen, waarin hij zijn handtekening heeft geplaatst.
 
De gliders tijdens de Slag om Arnhem
 
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden gliders door de geallieerden gebruikt voor de snelle aanvoer van eenheden, tezamen met ondersteunend materieel. De Britten en Polen tijdens de Slag om Arnhem gebruikten de Airspeed Horsa glider en vervoerden daarmee behalve manschappen 6 ponder en 17 ponder kanonnen, jeeps en bren carriers.

Een replica van een Horsa glider bij het Pegasus Memorial in Ranville, Normandië.

 
Glider Collection Wolfheze
 
Eerst bezochten we de Glider Collection van Paul Hendriks op de camping te Wolfheze. Gemakkelijk te vinden, want de weg naar de ingang is niet te missen bij dat momument met de glider. Via de openstaande slagboom kwamen we bij het gebouwtje waarin de collectie te zien is. Overigens is dit niet het eerste bezoek. Meerdere keren hebben we de collectie bekeken, wat reeds te zien is bij bezochte oorlogsmusea op ARS Website. We kregen een gastvrij onthaal met heerlijke koffie en stroopwafel. En vervolgens werden we ondergedompeld in de ins en outs van de glider.

Mijn vrouw Elly voor de ingang van de Glider Collection Wolfheze.

Verzamelaar Paul Hendriks is initiatiefnemer van dit museum en weet veel over de gliders die hier in september 1944 geland zijn. Paul heeft veel materiaal verzameld, zoals het stuk rompdeel van een Britse Horsa waar miss Starkie in woonde.

Rompdeel van een Britse Horsa waar miss Starkie in woonde.

Mijn vrouw Elly vindt het ook heel interessant de Glider Collection te bekijken.
De organisator van battlefieldtours voor de VVAM, Erik Jellema, bestudeert aandachtig de gedetailleerde luchtfoto van het operatiegebied van Operation Neptune.
 
Lezing Luuk Buist: The Glider Pilot Regiment in de Slag om Arnhem
 
In de middag verzorgt Luuk Buist, autoriteit op het gebied van de Slag om Arnhem en specialist op het gebied van The Glider Pilot Regiment en mede auteur van het boek “Glider Pilots at Arnhem”, een lezing over het onderwerp "The Glider Pilot Regiment in de Slag om Arnhem". In tegenstelling tot de zweefvliegtuigpiloten bij de Amerikaanse Troop Carrier Command, waren de Britse Glider Pilots opgeleid als “Total Soldiers”. Dat hield in dat zij na de landing als volwaardig infanterist konden deelnemen aan de gevechten. Zo kregen sommigen de taak de beveiliging te leveren voor de ladingen die zij vervoerden zoals Anti Tank kanonnen of de houwitsers van de Light Regiment Royal Artillery. Anderen werden verzameld onder commando van hun Glider Wing en namen volwaardig deel aan de gevechten. We krijgen inzicht in de organisatie van de 1e en 2e Wing met hun verschillende Squadrons en op welke vliegvelden in Engeland zij waren gestationeerd. Verder zien we welke Squadrons eenheden hebben vervoerd naar de Landing Zones bij Heelsum en Wolfheze. Verteld wordt hoe deze logistieke operatie werd georganiseerd door delen van de Landing Zones (LZ) toe te delen aan de verschillende eenheden, de Tactical Landing. Ook de belevenissen van individuele Glider Pilots komen aan de orde, zoals Louis Hagen.
De Britse Glider Pilots waren niet alleen piloten, maar ook "Total Soldiers". Ze hebben meer gedaan dan Gliders aan de grond zetten en witte tape leggen voor de operatie Berlijn. Ze hebben actief deelgenomen aan de gevechten rond Arnhem en Oosterbeek. We krijgen een indrukwekkende presentatie te zien, waarbij in feite de hele Slag om Arnhem wordt behandeld aan de hand van kaarten en animaties. En tenslotte de evacuatie uit de perimeter van Oosterbeek over de Rijn, in operatie Berlin op maandagavond 25 september 1944.