Legendarische Dame Vera Lynn (103) overleden
 

18 juni 2020. Vandaag komt het droevige bericht binnen dat onze zeer geliefde en gelendarische zangeres en "Sweetheart of the Forces"  Vera Lynn is overleden. Ze heeft wel een geweldige leeftijd bereikt: 103 jaar! Ze was altijd welgemoed en ongetwijfeld heeft dat er toe bijgedragen dat ze deze hoge leeftijd heeft bereikt.
Vera Lynn werd geboren als Vera Margaret Welch in East Ham te Londen. Zij gebruikte de meisjesnaam van haar grootmoeder als artiestennaam. Ze begon met optreden als zevenjarige en trad voor het eerst voor de radio op in 1935, bij het destijds beroemde orkest van Joe Loss. In 1940 kreeg Lynn haar eigen radioprogramma, Sincerely Yours, waarin zij boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland en verzoeknummers zong.

Vera Lynn zingt voor de Britse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze bood de soldaten troost en een connectie met thuis.

 
Ze bezocht ook ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden, en trad op voor Britse soldaten, bijvoorbeeld in het toenmalige Birma. In 1942 nam ze het nostalgische We'll Meet Again op, dat goed bleek aan te slaan bij de velen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. We'll Meet Again en haar The White Cliffs of Dover behoren tot de beroemdste liederen uit die jaren.
Na de bevrijding werd Lynn de eerste Britse artiest die de top van de Amerikaanse hitparade bereikte, met het lied Auf Wiederseh'n Sweetheart.
In 1975 werd Lynn in de adelstand verheven. Nadat bij haar borstkanker werd geconstateerd, richtte zij een liefdadigheidsorganisatie op.
Jarenlang was Lynn regelmatig te zien bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog; zij werd bijkans de officieuze woordvoerder van de Britse veteranen. In 1985 trad ze in Nederland op tijdens het officiŽle concert ter gelegenheid van 40 jaar bevrijding. In 1992 trad zij op op het bordes van het Airborne Museum in Oosterbeek. In 1995 trad zij op bij Buckingham Palace ter gelegenheid van de vijftigste Victory in Europe Day. Tien jaar later was zij nog te gast bij een vergelijkbaar feest op Trafalgar Square, maar zingen deed zij toen niet meer. Wel hield zij een toespraak waarin ze de veteranen van de Tweede Wereldoorlog prees en jongere generaties opriep om zich hun offer te blijven herinneren.

 

In 2009 maakte Lynn haar comeback in de Britse hitlijsten. Met haar verzamelalbum We'll Meet Again - The Very Best of Vera Lynn haalde zij de album Top 20. Lynn was daarmee de oudste nog in leven zijnde zangeres die de Britse hitparade bereikte. In juli 2016 werd zij op 99-jarige leeftijd benoemd tot lid van de Orde van de Broeders van de Eer.

 

Drie dagen voor haar honderdste verjaardag verscheen het verzamelalbum Vera Lynn 100, bestaande uit zowel klassiekers als nooit eerder uitgebrachte nummers. Haar eeuwfeest werd gevierd met een concert in het London Palladium.
 
ARS Website heeft veel liefde en diep respect voor deze getalanteerde zangeres, die met name in de donkere oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog door haar zingen zoveel troost heeft gegeven aan de geallieerde soldaten aan de fronten en aan het thuisfront. Vera Lynn zal voor altijd door ons worden herinnerd en we zullen nog vaak luisteren naar haar prachtige stem. Ook op deze droeve dag denken we met dankbaarheid terug aan wat zij voor Engeland heeft betekend in de donkerste uren.