Zuidlaren 14 april 2019: Vandaag bezocht ARS Website de tweede dag van het evenement met historische legervoertuigen in Zuidlaren in het kader van operatie Amherst, 74 jaar geleden, georganiseerd door de Stichting Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren, in samenwerking met diverse verenigingen en het ministerie van Defensie. Operatie Amherst was de codenaam van de geallieerden voor een speciale commando-actie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe 1945 als voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Franse parachutisten vormden een onderdeel van de SAS, de Britse, militaire Special Air Service. Zij moesten in de Operatie Amherst verkeersknooppunten en bruggen in Drenthe en Groningen veilig stellen. Op die manier konden Canadese troepen snel naar de stad Groningen trekken. De operatie was redelijk succesvol, al liep zij niet geheel volgens plan en sneuvelden er in Drenthe 33 Franse parachutisten.
In Zuidlaren zagen we demonstraties en display van het Ministerie van Defensie op de Brink, Voertuigkampement van historische voertuigen bij de Ekkelkamp en een mock-battle door re-enactors in de "Battle Zone".
Aangezien het evenement in Zuidlaren werd gehouden kon een verwijzing naar de inrichting voor psychiatrische patienten Dennenoord niet ontbreken. Helaas konden we de tijdelijke tentoonstelling over Amherst niet meer bezoeken (de deur was gesloten), maar door het raam konden we deze foto maken van een verpleegster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden het Noorder Sanatoruim en Dennenoord het zwaar. Al in 1941 werd het Noorder Santorium bezet door de Duitsers. Alle patiŽnten gingen naar Dennenoord. Daar ging alles gewoon door. Weinig mensen wisten dat er daar onder de vloer van de wasserette onderduikers verstopt zaten.

In maart 1945 wilden de Duitsers de gebouwen van Dennenoord gebruiken als ziekenhuis voor hun soldaten. Alle 528 patiŽnten gingen met de trein naar Franeker in Friesland. Maar ze moesten eerst een eind lopen naar het station van Vries. De mensen die niet konden lopen werden met paard en wagen geholpen door boeren uit de buurt. Het was een zware, lange wandeling en iedereen was bang. Na vier maanden slapen op het stro in overvolle gebouwen in Franeker konden de patiŽnten weer terug naar Dennenoord.
 
MOCK BATTLE