Toen ik langs de kust in Normandie reed, zag ik enkele Churchill Crocodile tanks langs de weg staan of op een rotonde. Deze tanks stonden daar als een monument.

De Churchill Mk-VIII "Crocodile" was een Britse tank uit de Tweede Wereldoorlog die gebruikt werd tijdens de landing in NormandiŽ op 6 juni 1944. Deze tank had altijd een aanhangwagen achteraan met brandstof voor de vlammenwerper.
De Churchill Mk-VIII 'Crocodile', genoemd naar de Britse staatsman Sir Winston Churchill, was een vlammenwerper-conversie van de Mk-VII. Deze tanks met hun speciale aanhanger, werden op landingsboten gezet en naar de stranden van NormandiŽ gevoerd. In de aanhangwagen kon ong. 1.800 liter brandstof meegevoerd worden. Samengeperst stikstofgas stuwde de brandstof uit de aanhangwagen naar het 'vuurkanon', in de letterlijke betekenis van het woord. Het vuurkanon was gemonteerd op de plaats waar normaal de mitrailleur zat. Deze vuurstraal spoot een straal brandende brandstof tot bijna 120 meter naar de vijand. Het moet een ware hel geweest zijn voor de vijand, op het moment dat honderden liters brandende brandstof in bunkers, huizen of holen gespoten werden. De Amerikanen gebruikten dergelijke tank- en soldaat-vlammenwerpers tegen de Japanners op Iwo Jima en Okinawa. De Japanners bestreden de Amerikanen fanatieker, wat de reden vormde om met dit letterlijke vuurwapen de Japanners te bestrijden. Menig vijandelijke soldaat stierf hierdoor een vreselijke verbrandingsdood. Hele bunkers en grotten werden door deze vuurbranders "gezuiverd".
De bewapening bestond uit een 75-mm kanon en de bemanning bedroeg vijf man. De tank haalde een snelheid van ca. 20 km/u met een actieradius van ongeveer 200 km. Het gewicht bedroeg 40 ton en de tank had een voorraad van 1800 liter brandstof aan boord.