Opgericht in 1988 en gewijd aan de vrede, het Caen Memorial (Le Memorial de Caen, un musee pour la Paix) wordt beschouwd als de beste Tweede Wereldoorlog museum in Frankrijk. Ik bezocht het memorial tijdens mijn reis langs de invasiestranden in 1999. Ik trof dit prachtig museum aan in de noordelijke buitenwijken van Caen. Het museum is gebouwd op de plaats van een bunker. De opening vond plaats op 6 juni 1988, de 44ste herdenking van D-day, door president Franšois Mitterrand. Het werd later uitgebreid door president Jacques Chirac en de Duitse kanselier Gerhard Schr÷der.

De Memorial van Caen is een schril rechthoekige structuur ligt op 10 minuten van de Pegasus Bridge en 15 minuten van het D-Day stranden.

Het museum is ingevoerd door een kleine deur in een lange vlakke gevel, die de geallieerden 'schending van het "onneembare" nazi Atlantic Wall symboliseren. Inscribed in French across the facade are the verses: Ingeschreven in het Frans over de gevel zijn de verzen:

"Pain broke me; brotherhood lifted me. "Pijn brak me; broederschap opgeheven mij.
From my wound sprang a river of freedom." Van mijn wond sprong een rivier van vrijheid. "


Dit opent in een ruime lobby, waar de bekroonde voorzieningen van het museum bevinden zich: een grote boekhandel, bibliotheek, cafe, speeltuin, en meer. Above the lobby hangs a 1941 Hawker Typhoon used by the RAF. Boven de lobby hangt een Hawker Typhoon 1941 gebruikt door de RAF.