21ste independent parachute company
Airborne Museum
Benedendorpsweg
De Koude Herberg
Dreijerheide
Heelsum
Hemelse Berg
Jeep
Landingszone 'S'
Oosterbeek Perimeter 1944
Renkum
 

 

Op zaterdag 4 juli 2009 heeft de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum weer een Battlefield Tour gehouden. Dit keer langs de westzijde van de perimeter. Deze kant van Oosterbeek werd voornamelijk verdedigd door het 1e bataljon The Border Regiment. Verder deels door de 21e Independent Parachute Company, Glider piloten en genie-eenheden.


In Het ochtend deel van de Tour deden we per bus, waarbij we eerst het landingsterrein bij Reijerskamp bezochten, waar een uitgebreide uitleg werd gegeven. Vervolgens brachten we een bezoek aan de camping Lindenhof, waar ons lid Paul Hendriks een groot deel van zijn collectie zweefvliegtuigonderdelen tentoon stelt. Met een bezoek aan de ru´ne van de steenfabriek bij Renkum, waar de B-compagnie de weg Wageningen-Oosterbeek beveiligde, rondden we het morgengedeelte af.
 

Na een voortreffelijke lunch bij restaurant Schoonoord volgde een wandelexcursie met gidsen. Peter Gijbels leidde de deelnemers rond op het landgoed Ommershof. Met behulp van de uitstekende kaarten in de tourgids, aangevuld met de verhalen van Peter kon men zich een goed beeld vormen van de gevechten in de noordwest hoek van de perimeter. Via de Sonnenberg en de Koude Herberg, waar ook gidsen uitleg gaven, bekeken we de stellingen bij de Van Lennepweg, om vervolgens via de stellingen aan de Van Borsselenweg bij de Veerweg aan de Rijn te belanden. Hier werd de verovering van de Duitsers van de Westerbouwing belicht. Langs het Kerkpad, Knuppelhoutweg, Oorsprong kwam men uiteindelijk om vijf uur weer bij Schoonoord uit.
Hoewel een deel van deze excursie langs een bekende weg ging, bleek dat, met de uitleg van kenners van dit gebied, er nog veel te zien is en veel meer gebeurd is dan de meeste deelnemers vermoedden.