Tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Nederland bezet was door Nazi-Duitsland, werden veel leden van het verzet vastgehouden in het cellencomplex aan de Van Alkemadelaan in Scheveningen onder erbarmelijke omstandigheden. Dit cellencomplex was geopend in 1919 en werd door de nazi's na hun inval in mei 1940 gebruikt als gevangenis. Het kreeg de bijnaam Oranjehotel omdat daar veel verzetsstrijders werden vastgehouden die in hun strijd pal stonden voor de monarchie en het vaderland. Het personeel bestond aanvankelijk uit civiele gevangenbewakers. Later kwam de bewaking in handen van de Sicherheitsdienst. Veel gevangenen werden naar verschillende concentreatiekampen in heel Europa gedeporteerd. Maar meer dan 300 werden naar de nabijgelegen duinen gebracht en daar doodgeschoten. Ze verlieten de gevangenis door een kleine poort, werden in een vrachtwagen geladen en naar de Waalsdorpervlakte in Den Haag gereden, alwaar ze werden gefusilleerd. Het complex is na de oorlog vaak verbouwd, maar de doodencel 601, waarin de gevangenen moesten wachten op hun executie, is ongewijzigd gebleven. Ieder jaar op de laatste zaterdag van september is er een herdenking, gevolgd door een stille omgang langs doodencel 601. Kransen worden gelegd door officiŽle instanties en stichtingen. Dit jaar op 25 september 2010 waren we er ook bij. Een indrukwekkend monument met Doodencel 601, met een indrukwekkende toespraak van professor Blom van het NIOD. We zagen voormalige leden van het verzet die in het Oranjehotel gevangen hebben gezeten. We waren nu op hoge leeftijd. Het was indrukwekkend om naar het verhaal van een aantal van hen te luisteren. Na de herdenking gingen we naar de Waalsdorpervlakte in de duinen. Daar zagen we een gedenkteken, bestaande uit vier kruisen, op de plaats waar overblijfselen waren gevonden van gefusilleerden, en een Bourdon klok. Deze klok klinkt ieder jaar in de avond van 4 mei, tijdens de dodenherdenking. Normaal is dit cellencomplex niet toegankelijk voor het publiek, want het ligt binnen de muren van de gevangenis. Er zijn plannen om het cellencomplex af te breken, maar de Doodencel 601 en de poort zullen blijven bestaan als monument.
 
Door dit poortje verlieten de gevangenen de Scheveningse gevangenis om te worden gefusilleerd in de duinen. Door dit poortje verlieten de gevangenen de Scheveningse gevangenis om te worden gefusilleerd in de duinen.
Door dit poortje verlieten de gevangenen de Scheveningse gevangenis om te worden gefusilleerd in de duinen.
Tijdens het wachten op het moment dat het poortje open ging was het erg koud en voor mij enigszins opwindend omdat het de eerste keer was dat ik achter de gevangenismuren zou komen. Mijn vrouw luistert naar het verhaal van een voormalig gevangene.
Tijdens het wachten op het moment dat het poortje open ging was het erg koud en voor mij enigszins opwindend omdat het de eerste keer was dat ik achter de gevangenismuren zou komen. Mijn vrouw luistert naar het verhaal van een voormalig gevangene.

 

Waiting at the entrance of Scheveningen prison
Waiting at the entrance of Scheveningen prison Waiting at the entrance of Scheveningen prison
Silent march along death cell 601 Silent march along death cell 601
Silent march along death cell 601

Deathcell 601 today a memorial

Sign to the monument on Waalsdorpervlakte Information about Waalsdorpervlakte
Onderweg naar het monument op de Waalsdorpervlakte zagen we deze muur van de Atlantikwall. Onderweg naar het monument op de Waalsdorpervlakte zagen we deze muur van de Atlantikwall.
Onderweg naar het monument op de Waalsdorpervlakte zagen we deze muur van de Atlantikwall.
On our way to the monument on the Waalsdorpervlakte we saw this wall of the Atlantikwall. On our way to the monument on the Waalsdorpervlakte we saw this wall of the Atlantikwall.