Op zaterdag 24 mei 2014 was er een battlefield tour van STIWOT naar de Stelling Kornwerderzand aan de oostelijke zijde van de Afsluitdijk. In de meidagen van 1940 probeerden Duitse eenheden hier door de Nederlandse verdediging te breken om zodoende Noord-Holland en daarmee de Vesting Holland binnen te vallen. Dit was echter het punt waar de overigens zeer voorspoedige Blitzkrieg tot staan werd gebracht. De Duitsers liepen de Wonsstelling wel onder de voet, maar werden tegen gehouden bij de stelling Kornwerderzand.
Om het museum te bereiken moesten we vanaf de parkeerplaats diverse trappen op en af lopen onder en langs de snelweg over de Afsluitdijk...

In de ochtend kregen we een rondleiding door het museum, dat begon met een filmvoorstelling.

In de ochtend kregen we een rondleiding door het museum, dat begon met een filmvoorstelling waarin veteranen vertellen over hun ervaringen toen ze gelegerd waren in Kornwerderzand tijdens de mobilisatie en wat ze beleefden in de meidagen van 1940.

Het museumterrein van het Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Uitleg door medewerkers van het Kazemattenmuseum en rondleiding over het museumterrein
Vervolgens bekeken we op het museumterrein de Nederlandse kazematten en de Duitse bunkers die waren gebouwd tijdens de bezetting. Stuk voor stuk mooi ingericht met diorama's en er stond ook nog een kanon in een kazemat en in een bunker. Wat is het verschil tussen een kazemat en een bunker? Gemakshalve kan gesteld worden dat de Nederlanders spraken van kazematten en de Duitsers van bunkers. Het woord kazemat komt van het Italiaanse casa matta en/of Spaanse casa armata. Dat zijn beiden afgeleiden van het oude Byzantijnse begrip chasmata, wat als aanduiding voor een vesting met schietgaten werd gebruikt. In het moderne Grieks is het woord chasma in gebruik voor 'spleet' of 'kloof'. Het verwees naar de schietsleuven in stellingwerken. Tijdens de rondleiding over het museumterrein zagen we een gereconstrueerde kazemat uit de Wonsstelling, gelegen voor de Afsluitdijk om de eerste aanval op te vangen, gericht op de stelling bij Kornwerderzand.

Duitse wachtpost en verblijfruimte

The webmaster looking inside the casemat of Wons position

Duitse bunker die tijdens de bezetting werd gebouwd in de stelling Kornwerderzand.

Herinnering aan het verzet in Friesland 1940-1945

Het staartstuk van een Lockheed Hudson FK 790 staat als monument bij een Duitse bunker en herinnert aan de fatale vlucht in de nacht van 5 op 6 juli 1944.

Herinnering aan de Canadese opmars die op 18 april 1945 Kornwerderzand bereikte
On the way along Lorenz locks to the other side of the Afsluitdijk, where we go to search for traces of war with our WWII archeologist.

Guided tour with our WWII archeologist along the Afsluitdijk

German bunker

Op deze plaats was een Duits luchtafweergeschut, met rondom opslag voor munitie. Onder: een dergelijk kanon kan hier gestaan hebben, een  20mm-Flakvierling. Dit is een foto uit 1943.

On several locations along the Afsluitdijk at Kornwerderzand we saw concrete höckers placed by the Germans to prevent an allied landing.

Bunker gebouwd tijdens de Koude Oorlog in de jaren '50

Versperring, aangelegd tijdens de mobilisatie.

Duitse höckers langs de Afsluitdijk.