>

Foto's die ik heb gemaakt van oorlogsmonumenten tijdens mijn battlefield tours. Maar ook in mijn woonomgeving staan oorlogsmonumenten. En in Gieten zijn de bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper begraven die daar is neergestort in de oorlog.

Kamp Amersfoort

Arnhem (John Frost brug)  
 
   
Assen  
  Joods monument in het centrum van Assen. Monument aan de Oranjestraat in Assen herinnert aan de weggevoerde Joden.
Detail van het monument aan de Oranjestraat in Assen.
Detail van het monument aan de Oranjestraat in Assen. Het Joods monument in Assen is gemaakt door de beeldend kunstenaar Sam Drukker. Met dit gedenkteken herdenkt Assen de ruim 500 Joodse burgers die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat aan het begin van de Oudestraat, in de nabijheid van de voormalige synagoge, waar voor de oorlog veel Joden woonden. In cortenstaal heeft de kunstenaar, die een Joodse vader heeft, zichzelf afgebeeld als een hurkende man zonder gebedskleed. In steen op het rechterdeel van het monument is de volgende tekst aangebracht:

"HIER RONDOM ONS, LAG DE BUURT
WAAR IN 1940 550 JODEN LEEFDEN
NA DE OORLOG KEERDEN NIET MEER
DAN 25 VAN DEZE ASSENAREN TERUG.
MOGE DE HERINNERING
AAN HEN DIE GINGEN
ONS WAARSCHUWEN, NU EN STRAKS.'"

Monumentje aan de Oranjestraat in Assen dat herinnert aan de weggevoerde Joden die woonden in de Oranjestraat. Monumentje aan de Oranjestraat in Assen dat herinnert aan de weggevoerde Joden die woonden in de Oranjestraat.
Monumentje aan de Oranjestraat in Assen dat herinnert aan de weggevoerde Joden die woonden in de Oranjestraat.
 
Bareveld
 

Vlak voor de brug naar Wildervank is een plaquette geplaatst bij een aspergeversperring uit 1939 bij de overblijfselen van een zogenaamde aspergeversperring uit de Tweede Wereldoorlog.

Verankerde versperring tegen tanks

Een aspergeversperring is een groep van naar voren gerichte staken die stevig in de grond verankerd zijn en deel uitmaken van een verdedigingslinie. Ze werden in de Tweede Wereldoorlog veel gebruikt om tanks of treinen de doorgang te beletten.

Met hulp van Stichting Menno van Coehoorn, een landelijke vrijwilligersorganisatie die ijvert voor het behoud van historische verdedigingswerken, is deze versperring opgeknapt en is er deze plaquette bij geplaatst.

Dat de versperring er na al die jaren nog staat is overigens toeval. Het werd nooit opgeruimd omdat de gemeenten Gieten en Wildervank en de stad Groningen het niet eens konden worden over wie dit moest betalen. Daardoor is er nu wel een uniek stukje geschiedenis bewaard gebleven.

 
Driel  
Monument dat herinnert aan de landing van de Poolse parachutisten tijdens operatie Market Garden op 21 september 1944.
Monument dat herinnert aan de landing van de Poolse parachutisten tijdens operatie Market Garden op 21 september 1944.  
Het monument voor generaal-majoor Sosabowski in Driel (gemeente Overbetuwe) is een blanke gedenksteen waarop een ronde bronzen plaquette met de afbeelding van generaal-majoor Sosabowski is bevestigd. De kleinzoon van generaal-majoor Sosabowski bij het monument voor zijn grootvader in Driel.
Het monument voor generaal-majoor Sosabowski in Driel (gemeente Overbetuwe) is een blanke gedenksteen waarop een ronde bronzen plaquette met de afbeelding van generaal-majoor Sosabowski is bevestigd. De kleinzoon van generaal-majoor Sosabowski bij het monument voor zijn grootvader in Driel.
   
Ekehaar  
Bij Ekehaar, niet ver van Assen, staat dit monument op de plaats waar op 20 oktober 1943 een lancaster is neergestort. Bij Ekehaar, niet ver van Assen, staat dit monument op de plaats waar op 20 oktober 1943 een lancaster is neergestort.
Bij Ekehaar, niet ver van Assen, staat dit monument op de plaats waar op 20 oktober 1943 een lancaster is neergestort.
 
Exloo
In de bossen bij Exloo bevindt zich dit monument ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse Liberator B-24. In de bossen bij Exloo bevindt zich dit monument ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse Liberator B-24.
In de bossen bij Exloo bevindt zich dit monument ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse Liberator B-24.
   
Gasselte  
Monumentje in Gasselte ter nagedachtenis aan korporaal Fernand Begue, een Franse parachutist, die sneuvelde op 9 april 1945 tijdens operatie Amherst. Monumentje in Gasselte ter nagedachtenis aan korporaal Fernand Begue, een Franse parachutist, die sneuvelde op 9 april 1945 tijdens operatie Amherst.
Monumentje in Gasselte ter nagedachtenis aan korporaal Fernand Begue, een Franse parachutist, die sneuvelde op 9 april 1945 tijdens operatie Amherst.
   
Ginkelse heide  
Het Airborne-monument op de Ginkelse Heide in Ede is onthuld op 19 september 1960 door generaal-majoor Urquhart. Het monument is een betonnen zuil van drie meter hoog. Bovenop de zuil staat een koperen adelaar met gespreide vleugels. Op de zijkanten van het monument zijn emblemen aangebracht. Op het eerste embleem staat een gevleugelde en gekroonde parachute afgebeeld, op het tweede embleem het wapen van de King's Own Scottish Borderer en op het derde embleem een beeltenis van een paarse Pegasus. Op de voet van de heuvel waar het monument zich bevindt staat een natuurstenen plaquette. Een kleine 15 meter naast de zuil ligt een zwerfkei met het opschrift: LUCHTLANDING 17_18 SEPT.1944.
   
Gieten  

Deze graven van omgekomen bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper op de begraafplaats van Gieten, niet ver van de plaats waar het vliegtuig neergestort is op 21 oktober 1943.

De graven van de omgekomen bemanningsleden. Deze graven vallen onder de zogenaamde Commonwealthgraves.

Oorlogsmonument in Gieten, die is geadopteerd door cbs De Marke. Elk jaar vindt hier in april een kranslegging plaats door leerlingen van die school.
  Oorlogsmonument in Gieten, die is geadopteerd door cbs De Marke. Elk jaar vindt hier in april een kranslegging plaats door leerlingen van die school.
Aan de Verlengde Grensweg te Gieten is onlangs dit monument geplaatst dat herinnert aan de Franse parachutist van de SAS Robert Georges Heckman. Hij werd als jonge jongen van nog geen 18 jaar tijdens operatie Amherst gedropt op 10 april 1945 en op deze locatie doodgeschoten. Hij was één van de 33 Franse parachutisten die ingedeeld waren bij de SAS (Special Air Service), een Britse commando-eenheid. In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden de para's in 43 sticks gedropt boven Drenthe om de opmars van het Canadese 2e legerkorps te vergemakkelijken. Hun taak was bruggen veilig te stellen, de vliegvelden bij Havelte en Eelde te bezetten, verbindingen te storen en verwarring te stichten onder de Duitsers, zodat die gehinderd werden in het opzetten van een goede verdediging. Robert Georges Heckman kwam met zijn stick terecht bij Eext. De groep splitse zich na de landing. Acht para's vonden elkaar en gingen op weg naar Gasselte. De Fransen werden in Gieten gezien door een NSB'er die de Duitsers waarschuwde. Het kwam tussen Gieten en Gasselte tot een vuurgevecht, waarbij Heckman sneuvelde.
 
Groningen Nijmegen
Gedenkplaat ter herdenking van de bevrijding van Groningen door Canadese strijdkrachten 13-16 april 1945, voorzijde oude stadhuis, Grote Markt Monument bij de Waalbrug dat herinnert aan de verzetsstrijder Jan van Hoof.

Gedenkplaat ter herdenking van de bevrijding van Groningen door Canadese strijdkrachten 13-16 april 1945, voorzijde oude stadhuis, Grote Markt.

Monument bij de Waalbrug dat herinnert aan de verzetsstrijder Jan van Hoof.
   
Oosterbeek  
   
Westerbouwing