Website museum

Op 27 mei 2022 bezochten we het Victory Museum 1940-1945 in Grootegast.

Ruim 30 jaar zijn Heiko Ates met zijn vader Klaas Arie en veel vrienden bezig geweest dat belangrijke moment in april voor de stad Groningen tastbaar te maken. De herinneringen van vader Klaas Arie vormden de basis voor het huidige museum. De beste manier om het verleden te begrijpen is het verleden tastbaar te maken, zo luid het motto van de mensen van het museum. Het museum is in 2017 verhuisd van de Ulgersmaweg in Groningen naar de Legolaan in Grootegast, waar het weer in volle glorie is herrezen. Het is met het Lego Museum en Drukkerij Museum gevestigd in één pand. Een bezoek absoluut de moeite waard!

Een eyecather vonden we deze jeep van de SAS

Groningen tijdens de bezetting. Vanuit het Scholtenhuis aan de Grote Markt werd door de SD een schrikbewind gevoerd in Groningen en Drenthe.

Zoeklichten tastten de nachtelijke hemel af om de overtrekkende geallieerde bommenwerpers richting Duitsland te treffen.
 
De Red Ball Express was een geallieerde militaire logistieke operatie in de Tweede Wereldoorlog. Na de uitbraak uit Normandië door de Amerikaanse en Engelse legers trokken ze zonder veel tegenstand, en dus snel, landinwaarts richting de Belgische en Duitse grens. Dit leidde tot problemen in de aanvoer van brandstofmunitie, voedsel en ander militair materiaal naar de troepen in de frontlinie. De Red Ball Express werd opgezet om dit probleem op te lossen. Het transportsysteem werkte van 25 augustus 1944 tot 16 november 1944, de dag dat de haven van Antwerpen beschikbaar kwam voor het lossen van geallieerde transportschepen.

De bevrijding van Groningen is weergegeven in deze diorama. De muziek van pipes and drums klinkt en het Wilhelmus wordt gezongen door blijde opgeluchte inwoners. Geallieerde voertuigen van de bevrijders trekken langs en er wordt gevlagd.

Diorama Maquis (Franse verzetsbeweging)
Maquis waren guerrilla-eenheden van de Franse verzetsbeweging (de Résistance) die gedurende de Tweede Wereldoorlog actief waren. Er werd gewapend verzet gepleegd tegen de Duitsers en de leden van de Maquis zaten ondergedoken in de natuur van het Franse platteland; aan dit laatste ontleenden zij hun naam.

Diorama Ardennenoffensief

Onderduiker die slaapt in verborgen ruimte in een kast.
Mooie kijk op de collectie van bovenaf
Garage met daarin ook een houtgasgenerator zoals die werd gebruikt voor bussen en auto's vanwege de benzineschaarste. Immers, de Duitsers hadden de benzine gevorderd.
We bekeken niet alleen het Victory Museum 1945, maar ook het inpandige Lego Museum en Drukkerij Museum.
Mooi! Het hoofdstation van Groningen gebouwd van Lego.