Video's geplaatst door ARS Website op het YouTube kanaal.
September 1944 101st Airborne Division

Dit vind ik een heel opmerkelijk fragment. Terwijl de soldaten van de 101st Airborne Division in september 1944 marcheren naar het front, fietst er doodleuk een jonge vrouw hen voorbij.

Flypast Lancaster BBMF 3 okt 2017

Op dinsdag 3 oktober 2017 deelgenomen aan een unieke tour van JoŽl Stoppels Battlefield Tours in samenwerking met Leemans Speciaalwerken naar de bergingslocatie van de Lancaster R5682. Het vliegtuig werd in de nacht van 4 op 5 september 1942 geraakt door Duits luchtafweergeschut en neergehaald door een Duitse nachtjager, de Messerschmitt BF110, die opgestegen was van Fliegerhorst Leeuwarden. Het vliegtuig stortte neer in het natuurgebied 'De Alde Faenen'. We maakten vandaag een prachtige boottocht door dit natuurgebied tot bij de bergingslocatie. Hoogtepunt was de flypast van de Lancaster van de BBMF.

10 mei 1940

Op 10 mei 1940 werden de mensen in de vroege morgenuren verschrikt wakker door het geronk van vele vliegtuigen. Duitsland was Nederland binnengevallen. Wanneer men de radio aanzette klonk de nieuwsuitzending van het ANP met de eerste oorlogsberichten en een proclamatie van koningin Wilhelmina werd voorgelezen.

BBC Nieuw: De Battle of Britain begon 75 jaar geleden

Vanmorgen werd er op de BBC in het ochtendprogramma aandacht besteed aan het feit dat het 75 jaar geleden is dat de Battle of Britain begon.

Dolle Dinsdag 5 september 1944

De Duitsers en NSB'ers sloegen op de vlucht op 5 september 1944 na het horen van de berichten via Radio Oranje dat de geallieerde legers de grens hadden overschreden. In Rotterdam en Den Haag wachtten de mensen op de bevrijders die echter niet kwamen.

Margraten 23 september 2015

Op 23 september 2015 liepen wij over de indrukwekkende Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten. Langs de graven van Amerikaanse soldaten die vielen voor onze vrijheid.

Luxembourg American Cemetery and Memorial

Vorig jaar waren we op de Luxemburgse Amerikaanse begraafplaats en het monument met het graf van generaal Patton op 12 aug 2017.

National Museum of Military History, Diekirch

Wat een groot oorlogsmuseum. Nationaal Museum voor Militaire Geschiedenis te Diekirch (Luxemburg). We waren er op 12 augustus 2017 tijdens onze museumtour.

Oorlogsmuseum Overloon

Tijdens onze museumtour langs oorlogsmusea bezochten we op 13 aug 2017 het fameuze oorlogsmuseum Overloon.

The Canadese landing op D Day Juno Beach 6 6 1944

Dit is een speciaal bericht uit NormandiŽ over de Canadese landing op Juno Beach op D-Day 6-6-1944. Uiteindelijk bevrijdden zij Holland van de Duitse bezetting.

Canadese oorlogsveteraan 94 bij bevrijdingsfestival in Leeuwarden 5 mei 2018

Ontroerend moment vond ik dat in het NOS journaal de Canadese oorlogsveteraan van 94 jaar oud aan het woord kwam. Hij woonde samen met vijf andere Canadese oorlogsveteranen het bevrijdingsfestival in Leeuwarden bij. Geweldig om te zien.

Dambuster Raid 75 jaar geleden

75 years na deDambusters Raid door RAF' 617 squadron.

Dambuster Raid 75 jaar geleden

Vanmorgen op 16 mei 2018 keek ik naar BBC Breakfast op BBC 1 en zag een uitzending over de Dambuster Raid 75 jaar geleden.

Dambusters 75 jaar geleden op BBC Breakfast News 15 mei 2018

Aandacht voor de Dambuster Raid dat 75 jaar geleden is op BBC Breakfast News 15 mei 2018.

D-Day 74

Op 6 June 1944 de grootste amfibische operatie ooit heeft plaatsgevonden: operatie Overlord. De geallieerde invasie van nazi's bezette Europa. Onder bevel van generaal Eisenhower landden sterke krachten ondersteund door de luchtmacht op de noordkust van Frankrijk in NormandiŽ. De Britten op de stranden Gold en Sword, de Canadezen op het strand van Juno en de Amerikanen op het strand van Omaha en Utah. Deze dag heet D-Day. Bekijk mijn compilatie gevuld met foto's die ik nam tijdens mijn reizen naar NormandiŽ in 1994, 1999, 2001 en 2006.

D-Day 6 juni 1944

Vandaag 74 jaar geleden vond de geallieerde landing op de stranden van NormandiŽ plaats. Met diep respect en dankbaarheid denken we aan die dappere jonge soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid. We mogen hen nooit vergeten. D-DAY was de belangrijkste dag in onze geschiedenis.

Aan de vooravond van D-Day

Aan de vooravond van D-Day 5 juni 1944 heerste er een enorme spanning. De laatste voorbereidingen zijn getroffen. De 101st Airborne Division is klaar voor actie in Frankrijk.

Eisenhower spreekt over D-Day

Voormalig President Dwight D. Eisenhower spreekt met  Walter Cronkite van CBS Nieuws op de 20ste herdenking van D-Day op 6 juni 1964.

Samenvatting Battlefield Tour Nijmegen 23 juni 2018

Samenvatting van de battlefield tour Nijmegen op 23 juni 2018 met de Vrienden van het Airbornemuseum (VVAM) onder leiding van de deskundige gids Erik Jellema.

Sporen van Fliegerhorst Deelen in Park De Hoge Veluwe

Onder leiding van een vrijwilliger van Museum vlb Deelen en zijn broer hebben we op 7 juli 2018 een interessante tocht gemaakt in Park De Hoge Veluwe waar nog veel sporen zijn te vinden van de voormalige Fliegerhorst Deelen. Een deel van het park werd in de oorlog bij het door de Duitsers te bouwen vliegveld getrokken en de bunker Diogenes werd er ook gebouwd.

Battlefield Tour Veritable British Sector

Battlefield Tour Veritable, Britse Sector. op 1 juli 2018. Het is een battlefield tour in de omgeving van Groesbeek, Gennep en Goch (Duitsland). Thema is de operatie die op 6 februari 1945 van start ging om de westelijke oever van het Rijngebied vrij te maken. Deels door de Canadezen en de meeste door de Britten en Amerikanen. We bevonden ons in de voormalige Britse sector, met de 15e Schotse Divisie in nŁtterden, de 53e Welsh Division in het Reichswald, de bevrijding van Gennep door de 51e Highland Division, de verovering van Goch door de 51e Highland Division en de 15e Scottish Division. De strijd om Yourshire Bridge en Winnekendonk door de 3rd Infantry Division.

RAF 100 Flypast London BBC Coverage

Vandaag 10 juli 2018 een geweldige flypast over Buckingham Palace in London in het kader van 100 jaar Royal Airforce.

Batterij Heerenduin en Olmen te IJmuiden

We namen deel aan een bunkertour langs de bunkers van Batterij Heerenduin en Olmen te IJmuiden 12 augustus 2017. Deze excursie was georganiseerd door Bunkermuseum IJmuiden.

Laatste reŁnie van de Engelandvaarders

Vandaag 29 augustus 2018 was de laatste reŁnie van de Engelandvaarders.

Laatste reŁnie van de Engelandvaarders

Vandaag 29 augustus 2018 was de laatste reŁnie van de Engelandvaarders.

Willys Jeep in Oosterbeek

Vaak kom ik in Oosterbeek en vooral in de maand september ben ik daar de Willys Jeep tegengekomen, zoals de Britse airbornes die meenamen in hun gliders op 17 en 18 september 1944.

Oosterbeek 21 september 2018

Op 21 september 2018 was ik in Oosterbeek aan het begin van het weekend van de Airborne herdenkingen. Eerst bezocht ik een Brits noodhospitaal zoals die er uit zag in september 1944. Verder zag ik veteranen en jeeps.

Dressing Station Oosterbeek 21 september 2018

Op 21 september 2018 was ik in Oosterbeek aan het begin van het weekend van de Airborne herdenkingen. Ik bezocht een Brits veldhospitaal zoals die er uit zag in september 1944.

Battlefield Tour Sporen van de Slag om Arnhem 8-9-2018

Battlefield Tour Sporen van de Slag om Arnhem met de VVAM op 8 september 2018 met Wybo Boersma, voormalig directeur van het AIrborne Museum, als gids.

September 1944 101st Airborne

Dit vind ik een heel opmerkelijk fragment. Terwijl de soldaten van de 101st Airborne Division in september 1944 marcheren naar het front, fiets er doodleuk een jonge vrouw hen voorbij.

The Final Push Keep them Rolling Vismarkt Groningen 12 april 2015

The Final Push Keep them Rolling Vismarkt Groningen tijdens de herdenking van de Slag om Groningen 13 tot 16 april 1945. Op 12 april 2015 verzamelden de deelnemers van deze tour met legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, die vanuit de Achterhoek naar Groningen zijn gereden, het spoor volgend van de Canadese bevrijders, zich op de Vismarkt. Een hele happening.

Van Lennepweg 16 te Oosterbeek

Bijzonder moment tijdens de Battlefield Tour 1st Battalion The Border Regiment in de Slag om Arnhem door de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum (VVAM) op 6 oktober 2018 was de ontmoeting met de huidige bewoonster van Van Lennepweg 16 te Oosterbeek waar zich het huis met het hek met de beroemde krul bevindt, te zien op de in talloze documentaires vertoonde scene van rennende airbornes langs dit hek, waarop de krul te zien is.

Battlefield Tour 1st Battalion The Border Regiment in de Slag om Arnhem

Het 1st Battalion Border Regiment heeft exact gedaan wat het kreeg opgedragen: na de landing op Landing Zone S, namelijk het landingsterrein X beveiligen voor de tweede lift, om vervolgens gefaseerd terug te trekken op het divisiebruggenhoofd. Het bataljon verdedigde uiteindelijk het westelijk deel van de perimeter bij Oosterbeek.
In de nabijheid stond de Living History groep War Department onder leiding van Joey Post gereed om ons uitleg te geven van hun doen en laten. Zij zouden ons deze dag vergezellen naar diverse locaties om uit te beelden hoe het daar aan toe is gegaan.

Dam Op - De bevrijding van Groningen

Op 3 5 2014 stond de uitzending Dam Op op RTV Noord in het teken van de bevrijding van Groningen. Deze begon op 13 april 1945 tijdens de opmars van het Canadese leger over de Paterswoldseweg.

Dam Op - De Letste Slag

In het kader van de Slag om Groningen die duurde van 13 t/m 16 april 1945, waarbij de Duitsers de stad zwaar verdedigden tegen de oprukkende Canadezen, stond de uitzending Dam Op in het teken van de deze slag 70 jaar geleden.

Pearl Harbor

Op 7 december 1941 vond de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse vlootbasis op Pearl Harbor plaats. De volgende dag verklaarde de Amerikaanse president Roosevelt de oorlog aan Japan. Aan de formele Amerikaanse neutraliteit was een einde gekomen. De wereldoorlog was een feit. Een datum van wereldhistorische gebeurtenis.

De Amerikaanse president Roosevelt verklaart de oorlog aan Japan

Een dag na Pearl Harbor, op 8 december 1941, sprak Roosevelt, die nog op 6 december een beroep had gedaan op de Japanse keizer om te komen tot een vreedzame oplossing voor het conflict, in het Capitool het Amerikaanse Congres toe. Miljoenen Amerikanen luisterden naar de toespraak die live op de radio uitgezonden werd. De president veroordeelde de "plotselinge", "doelbewuste" en "lafhartige" Japanse aanval en vroeg de verzamelde senatoren en afgevaardigden om hun steun bij het verklaren van de oorlog aan Japan. Het Huis van Afgevaardigden steunde hem met 388 tegen 1 en de Senaat met 82 tegen 0 stemmen. Nadat op 11 december 1941 Duitsland en ItaliŽ als bondgenoten van Japan de oorlog hadden verklaard aan de Verenigde Staten, verklaarde Roosevelt diezelfde dag met eveneens overtuigende steun van het Congres ook deze landen de oorlog. De Verenigde Staten traden toe tot het kamp van de geallieerden.