.

Het is vandaag 75 jaar geleden dat het in Europa Victory in Europe Day was, afgekort met VE DAY. Op 7 mei 1945 tekende de Duitse generaal Jodl in het hoofdkwartier van de opperbevelhebber der geallieerde strijdkrachten Dwight D. Eisenhower het document van de algehele capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Europa. Hiermee kwam een einde van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag kijken we naar de BBC dat in het teken staat van 75 jaar VE DAY

 

 
Eerst een deelcapitulatie op 4 mei 1945
 
Veldmaarschalk Montgomery (tweede van links) begroet de Duitse delegatie. Van links naar rechts Admiraal von Friedeburg, General Kinzel en vice-admiraal Wagner.
Veldmaarschalk Montgomery (tweede gezeten van rechts) tekent de voorwaarden van de overgave de gaten gehouden door admiraal Wagner en Admiraal von Friedeburg.
 
Eerder had er al een capitulatie plaatsgevonden op de LŁneburger Heide op 4 mei 1945. In de tent van generaal Montgomery tekende een Duitse delegatie bestaande uit Admiraal von Friedeburg , General Kinzel en vice-admiraal Wagner de onvoorwaardelijke overgave van de Duitse troepen in Nederland , het noordwesten van Duitsland met inbegrip van alle eilanden, in Denemarken en alle marineschepen in die gebieden. De overgave ging vooraf aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa en werd ondertekend in een tapijt tent op het hoofdkantoor van Montgomery op de Timeloberg heuvel bij Wendisch Evern. 
 
Aparte capitulatie op 5 en 6 mei 1945
 
Hotel De Wereld in Wageningen. Links in 1945 en rechts maakte ik de vergelijkingsfoto met mijn vrouw op de voorgrond.
 
Bespreking van het capitulatiedocument in Hotel De Wereld in Wageningen op 5 mei 1945. Links in het midden luitenant-generaal Charles Foulkes van de 1st Canadian Corps, midden rechts de Duitse generaal Blaskowitz. Hij wilde het capitulatiedocument nader bestuderen en kreeg uitstel tot 6 mei 1945. Toen werd het document alsnog door hem getekend in de aula van de Landbouwhogeschool in Wageningen.
Hoewel de eigenlijke capitulatie toen al een feit was besloot generaal Foulkes, commandant van het 1e Canadese Legerkorps, tot een aparte capitulatieovereenkomst. De Duitse bevelhebber Generaloberst J. Blaskowitz kreeg opdracht om op 5 mei 1945 naar Hotel De Wereld in Wageningen te komen om een gedetailleerd capitulatiedocument te tekenen. Aanvankelijk stuurde Blaskowitz zijn Chef-Staf luitenant-generaal P. Reichelt. Maar deze kreeg opdracht om aan Blaskowitz mee te delen dat hij zelf diende te komen. Om vier uur in de middag verscheen hij. Bij deze bespreking was ook Prins Bernhard als opperbevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig. Ook was er een groot aantal reporters en filmers. Aan Blaskowitz werden de condities van de overgave overhandigd. Hij vroeg 24 uur uitstel en zou de volgende dag op 6 mei 1945 de capitulatie ondertekenen. Nederland was bevrijd.
 
Capitulatie op 7 mei 1945
 
Generaloberst Alfred Jodl ondertekent de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Reims, 7 mei 1945. Links majoor W. Oxenius (tolk). Rechts Generaladmiral H.G. von Friedeburg
Het geallieerde opperbevel onder leiding van generaal Dwight Eisenhower in Reims na de ondertekening van de Duitse capitulatie.
De akte van overgave, getekend 7 mei 1945
 
Om 02:41 uur in de ochtend van 7 mei 1945 tekende generaal Alfred Jodl in Reims de documenten voor onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten aan de geallieerden. Het bevatte de frase: "Alle strijdkrachten onder Duits gezag staken hun actieve operaties om 23:01 uur centraal Europese tijd op 8 mei 1945."  Hiermee kwam formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog en was het eindelijk vrede in West-Europa.
 
Wilhelm Keitel tekent de Duitse capitulatie aan de Sovjet-Unie in het hoofdkwartier van het Rode leger in Berlijn
 
Deze twee vrouwen lezen de krant met het buitengewoon goede nieuws dat Duitsland heeft gecapituleerd.
 
De volgende dag, kort voor middernacht, tekenden Duitse vertegenwoordigers onder aanvoering van generaal Wilhelm Keitel in Berlijn een gelijksoortig document, een expliciete capitulatie aan de Sovjet strijdkrachten in aanwezigheid van generaal Georgi Zjoekov. Nieuws van de overgave bereikte de media in het Westen op 8 mei 1945. Rond drie uur in de middag hield Churchill een toespraak tot het Britse volk en verscheen met het koninklijk gezin op het bordes van Buckingham Palace. Er ontstonden spontane feesten door geheel Europa. In de Verenigde Staten werden de Amerikanen wakker met het nieuws van de vorige dag en verklaarden zij 8 mei tot V-E-dag. Omdat de Sovjet-Unie ten oosten van Duitsland lag, duurde het tot 9 mei 1945 lokale tijd in Moskou totdat de Duitse militaire overgave officieel een feit was, waardoor Rusland en veel andere Europese landen ten oosten van Duitsland hun dag van overwinning vieren op 9 mei.
Dolblij lopen Amerikaanse soldaten in Parijs om te vieren dat Duitsland heeft gecapituleerd en de oorlog daarmee is afgelopen.
Opgelucht nemen deze Amerikaanse militairen een rustpauze op een spoorbaan na het horen van het geweldige nieuws van de Duitse capitulatie.
Britse krijgsgevangenen barsten in gejuich uit als ze horen dat Duitsland heeft gecapituleerd. Ze zullen nu niet lang meer achter dit prikkeldraad blijven zitten.
 
Het museum van de overgave in Reims
 
In Reims bevindt zich het museum van de overgave. De zaal in het hoofdkwartier van generaal Eisenhower, waarin de capitulatie op 7 mei 1945 werd getekend, is te bekijken zoals het destijds was.
 
Beleef het mee. De geweldige feestvreugde 75 jaar geleden op VE DAY
 
 
In Londen verschijnt de Britse premier Winston Churchill voor een juichende menigte die te horen heeft gekregen dat Nazi-Duitsland is verslagen en de overwinning is behaald.
Churchill op het balkon van Buckingham Palace, samen met de koninklijke familie.
In Londen en andere steden en dorpen in Engeland barst de feestvreugde los na het wereldkundig worden van het grote nieuws dat de oorlog in Europa is afgelopen. Het is 8 mei 1945. VE DAY.

Van vreugde springen deze meisjes met twee soldaten in het water van het fontein op Trafalgar Square in Londen.

Ook grote vreugde in Canada dat de oorlog in Europa is afgelopen.

Een militair keert terug naar huis naar zijn gezin in Engeland.

Feestvreugde in Londen. Een juichende menigte terwijl overal vreugdedansen ontstaan.

Een juichende mensenmass in Londen op VE DAY 8 mei 1945.

Ook voor Buckingham Palace in Londen verzamelt zich een feestende mensenmassa.

Vreugde in Parijs op VE-DAY 8 mei 1945.

Op 9 mei 1945 barst in Moskou de feestvreugde los na het bericht dat ook de oorlog van Rusland tegen Duitsland beŽindigd is na de ondertekening van de Duitse overgave door Wilhelm Keitel in het Russische hoofdkwartier in Berlijn op 8 mei 1945.