Activiteiten ARS Website
06-08-2023 78 jaar geleden werd de eerste atoombom afgeworpen op de Japanse stad Hiroshima
Een enorme rookkolom boven Hiroshima op 6 augustus 1945, kort nadat de eerste atoombom op deze stad is afgeworpen.
De Enola Gay landt weer op Tinian, na haar missie naar Hiroshima, Japan
Wirookstaafjes worden gebrand in het Vredespark in Hiroshima, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de atoomaanval door de VS in 1945
13-06-2023 '40-45 Toen & NU ontvangen
Vandaag de nieuwste editie van 40-45 Toen & Nu in de bus. In deze uitgave doet Karel Margy verslag van de moeizame verovering van Caen: gepland voor D-Day maar pas 44 dagen later voltooid. Frankrijk was van juni 1940 tot november 1942 opgedeeld in een bezette en een vrije zone. Jean Paul Pallud beschrijft het ontstaan en de merkwaardige geschiedenis van de demarcatielijn.
10-06-2023 Mijn zwager Joan Wiersema overleden
Mijn zwager Joan Wiersema uit Appingedam is op 10 juni in het Ommelander ziekenhuis te Scheemda overleden. Hij is 82 jaar geworden.
Helaas een verbitterd man geworden, vervreemd van zijn kinderen en zijn vrouw dement. Die moest al eerder naar het verpleeghuis.
Erg verdrietig. Wij wensen de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte en kracht en bidden om Gods liefde en heling voor de familie.
13-05-2023 Presentatie boek "De Rottumer oorlog" door Ties Groenewold van Oorlogsmuseum Middelstum in Delfzijl
10-05-2023 The Black Watch of Canada bezoekt Groningen
Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada, die tijdens de Slag om Groningen 13-16 april 1945 de stad Groningen bevrijdde, was nu weer in Groningen. Begeleid van muziek met pipes and drums marcheerden ze door de stad. Een onvergetelijke indrukwekkende gebeurtenis. De soldaten met Pipes & Drums marcheerden door de Oosterstraat en zouden eerst naar de Nieuwe Markt gaan, maar dat werd uiteindelijk het Martinikerkhof. Daar zagen we een prachtig concert. Wat hebben we genoten!
10-05-2023 Duitsland valt Nederland binnen, vandaag 83 jaar geleden
Op vrijdagochtend 10 mei 1940 rond vier uur begon de Duitse aanval op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Aanvankelijk dacht de door de Duitse vliegtuigen gewekte Nederlandse bevolking dat deze op weg waren naar Engeland, maar boven zee keerden ze om en wierpen hun bommen en parachutisten af boven onze vliegvelden Waalhaven, Ypenburg, Valkenburg en Schiphol. Aan de oostgrens overschreden Duitse troepen onze grens. Reeds in de ochtend van 10 mei stonden de Duitsers al in Groningen. De Nederlandse verdediging trok zich al snel terug op de afsluitdijk, waar ze de vijand aanvankelijk wisten tegen te houden. Op 11 mei ontstond de felle strijd bij de Grebbeberg. Het bombardement van Rotterdam op 14 mei en de dreiging met het bombarderen van Utrecht en vervolgens andere steden deden generaal Winkelman besluiten te capituleren. De koninklijke familie was gevlucht naar Engeland. Koningin Wilhelmina zette de strijd voort via Radio Oranje.
09-05-2023 Ontvangen bij de post: boek Rottumer oorlog
Vandaag bij de post het boek Rottumer oorlog ontvangen. Een schitterend boek van Ties Groenewold van Oorlogsmuseum Middelstum. We zijn er heel blij mee!
04-05-2023 Vlag halfstok in verband met dodenherdenking
Het is 4 mei. We hebben de vlag uit om de gevallenen voor onze vrijheid te eren en te gedenken. We kijken naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam en de altijd weer indrukwekkende herdenking op de Waalsdorpervlakte.
04-05-2023 Herdenking bij onderduikershol Anloo
In de avond van 4 mei herdachten wij de doden bij de plek waar destijds het onderduikershol in de bossen bij Anloo was.
Het onderduikershol bij Anloo was een ondergrondse schuilplaats in de Tweede Wereldoorlog. Het hol lag in het Evertsbos (tussen Anloo en Eext). Het werd in 1943 en 1944 door met name verzetsmensen gebruikt om zich te verbergen voor de Duitsers. Van de acht onderduikers werden er in september 1944 drie gevangengenomen en in Westerbork ter dood gebracht.
Kort voor de bevrijding werden op deze plaats tien verzetsstrijders uit het Scholtenhuis in Groningen geëxecuteerd. Voor hen werd na de oorlog een gedenkteken opgericht, aanvankelijk alleen voor de tien mensen die hier werden gedood, later ook voor de drie in Westerbork omgebrachte onderduikers. Later kwam er ook nog een herdenkingsplek.
01-05-2023 Oorlogsmonumenten in Spier
Vandaag reden we bij Spier langs en we hebben de aldaar aanwezige oorlogsmonumenten bezocht die herinneren aan de Franse SAS parachutisten Jean Salomon Simon en Claudius Campman, gesneuveld 11-4-1945 en de 21 burgers die zijn omgebracht op 10 april 1945. 14 daarvan moesten lopen van Hoogeveen naar Spier en 7 werden opgepakt in Spier en tesamen werden ze hier doodgeschoten. Dit alles gebeurde tijdens operatie Amherst.
1 mei 2023 Oorlogsgraven in Gieten
We hebben geconstateerd dat de Britse oorlogsgraven van de neergestortte Lancaster bij Gieten weer in orde zijn gemaakt voor de herdenking op 4 mei.
Met Dalstra Slagveldreizen naar Texel. Opstand der Georgiërs
24-04-2023 Lancaster monument Eelderwolde
Lancaster monument aan de Woltsingel in Eelderwolde. Hier zijn we op 4 mei om 13.30 uur want er staat gepland dat hier een Lancaster over komt vliegen.
23-04-2023 Canadese veteraan Jim Parks (98) in Appingedam
20-04-2023 Amherst monumentje in Gasselte
We lezen de inbreng van kinderen bij het herdenken van Fernand Begue bij Amherst monumentje in Gasselte
07-04-2023 Herdenkingen Operatie Amherst
Herdenking operatie Amherst. Eerst bezocht ik de herdenking bij het monument voor de omgekomen Franse SAS parachutist Robert Heckmann aan de Verlengde Grensweg in Gieten. Vervolgens naar het oorlogsmonument in Westerbork, alwaar een plaquette werd onthuld voor drie omgekomen Franse parachutisten bij de bevrijding van Westerbork.
Battlefield Tour Operatie Amherst met de gidsen Harold de Jong en Joël Stoppels van Battielieldtours.nu
12-02-2023 Lezing over Duitsland gevluchte Joden tijdens de Slag om Arnhem in het Airborne Museum te oosterbeek
Lezing over uit Duitsland gevluchte Joden tijdens de Slag om Arnhem in het Airborne Museum te Oosterbeek
01-02-2023 Militair verkeer
Vandaag zie ik veel militair verkeer op de snelweg A28. Zal wel te maken hebben met de oplopende spanning in verband met de oorlog in Oekraïne.
22-07-2022 Rondleiding door de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam en bezoek aan het Anne Frankhuis
31-05-2022 Sporen van de oorlog in Assen
Op 31 mei 2022 waren we in Assen en zagen herinneringen aan de oorlog, zoals deze Stolpersteine in Assen in de Marktstraat op de nummers 11 en 19.
In het centrum van Assen staat dit monument aan het begin van de Oudestraat, in de nabijheid van de voormalige Synagoge van Assen, waar voor de oorlog veel Joden woonden.
In steen op het rechterdeel van het monument is de volgende tekst aangebracht:
HIER RONDOM ONS, LAG DE BUURT
WAAR IN 1940 550 JODEN LEEFDEN
NA DE OORLOG KEERDEN NIET MEER
DAN 25 VAN DEZE ASSENAREN TERUG.
MOGE DE HERINNERING
AAN HEN DIE GINGEN
ONS WAARSCHUWEN, NU EN STRAKS.'