3 Het gebied LZ 'Z' (zie onder) met Hora- en Hamilcar-gliders van de 1st irlanding Brigade.
Het is een lange weg van het landingsterrein naar de brug, zo'n 10 km over de snelste route. 1 De Rijnbrug bij Arnhem 2 Oosterbeek 3 Hotel Hartenstein 4 Airbornemonument
De Duitsers waren talrijker en beter uitgerust en werden beter gelei dan de para's was verteld. Zij reageerden k snel, met name SS-Sturmbannführer Sepp Krafft, die de dreiging zag en de eerste blokkade aanlegde tussen de landingen en Arnhem.
De landingsterreinen, de geplande routes naar Arnhem en het eerste Duite antwoord. Op de 17e bereikte alleen lt.-kl John Frst met zijn 2nd Bn de brug.
Deze door gliderpiloten bewaakte Waffen-SS soldaten maakten deel uit van de eenheid van Krafft.
Generalmajor Friedrich Kussin, commandant van het militaire hoofdkwartier van Arnhem en omgeving, werd geood inn zijn auto door de B Coy, 3rd Bn. Hij had net Krafft ontmoet in Wolfheze en keerde terug naar zijn hoofdkwartier.
Brig. 'Pip' Hicks, CO 1st Airlanding Brigade, nam tijdelijk et bevel over van de divisie bij afwezigheid van general Roy Urquhart en brig. G. Lathbury, die op een zolder van een woning in de wijk Lombok zaten, omringd door Duitsers.
Mannen van het reconnaissance Squadron bij het station van Wolfheze.
Zicht op de Rijnbrug bij Arnhem toen en nu. Vanaf 1977 het het de John Frostbrug, naar de commandant van de Britse troepen. De huidige brug is voltooid in 1948, nadat de oude in oktober 1944 was gebombardeerd. Het beeld van toen is van na de slag. Let op de bunker rechts, waar op de 17e fel om gevochten was.
Deze Panzer MK IV is onschadelijk gemaakt door de verdedigers van de brug bij Arnhem. Op de achtergrond zijn de twee torens van de Walburgiskerk te zien.
wrakstukken van het 9e SS Recce Bn dat terugkeerde uit Nijjmegen. Het probeerde de brug over te denderen, maar werd vernietigd: zo'n 70 Duitsers kwamen om.
Lt-kol. John Frost, CO van het 2nd Bn, het Parachute Regiment, verliet de droppingzone in de vroege middag van de 17e en trok op naar de Rijnbrug van Arnhem via de zuidelijke route, met codenaam 'Lion'. Het grootste deel van het 2nd Para Bn en een aantal onderstunende eenheden - waaronder vier 6 pdr-antitankwapens, Brigade HQ en Royal Engineers (zo'n 740 man) - bereikten tegen de avond Arnhem. Zij wisten de onverdedigde noordkant van de brug in te nemen en lt. Jack Grayburn, die A Coy's No 2 Platoon aanvoerde, probeerde de brug over te steken om de zuidzijde te veroveren. De aanval stuitte op een bunker (op de foto rechts van de brug) en slaagde niet. Ook een latere poging met een vlammenwerper mislukte. De Britse troepen groeven zich in en wisten een aanal af te slaan van het 10de RSS Recce Bn en andere Duitse eenheden. De volgende dag 10 september, rond 9.00 uur, keerde de Recce 8n van de 9e SS Panzer Division Hohenstaufen terug uit Nijmegen en probeerde de brug over te steken. In een gevecht van 2 uur (met zware verliezen, onder wie Hauptsturmführer Viktor Gräbner) werden de Duitsers tegengehouden. Frost en de para's wachtten op andere luchtlandingstroepen uit Oosterbeek, maar elke poging werd teruggeslagen. Zij verwachtten na drie dagen te worden afgelost door het XXX Corps, maar toen hun munitie op was, werden ze op 21 september gevangen genomen.
De omgeving van de brug nu. Er zijn een aantal monumenten van de slag, waaronder A een Canadese 25pdr in het Jacobus Groenewoud Plantsoen (genoemd naar een reservekapitein van de infanterie, de enige Nederlanse officier die sneuvelde bij de brug: hij kreeg postuum de Militaire Willemsorde). De Canadezen bevrijdden Arnhem in april 1945. Dit kann bevat een plaquette voor de 16 Parachute Field Ambulance (RAMC), een van de medische eenhheden van Frst. Midden op het Airborneplein - ook bekend als de Berenkuil - staat het Airbornemonument B, bestaande uit een zuil van het verwoeste voormalige paleis van Justitie.
Het gebied dat Frost's troepen van 17 tot 21 september in handen hadden.
Op 21 september landde de 1e Poolse onafhankelijke Parachutistenbrigade ten zuiden van de rivier. Het weer in Engeland was slecht, zodat er weinig jagers meewame, maar de Amerikaanse luchtmachtcrew toonde grote moed toen zij laagvliegend hevig beschoten werd - 33 van de 72 werden beschadigd, vijf werden vernietigd. Van de ongeveer 1500 Polen die waren opgestegen, bereikten maar iets meer dan 1000 het landingsterrein. Het grootste probleem voor de Polen was dat de veerboot van Driel uit de vaart was genomen en de oversteek werd bedreigd door de vijand in de heuvels aan de overkant. Er waren geen geschikte manieren om naar Oosterbeek te komen, maar niettemin lukte dat een aantal mannen. Zonder boten waren dat er echter onvoldoende om van invloed te zijn op de uitkomst van de slag, en zo ging de laatste kans op versterking van het bruggehoofd verloren. Uiteindelijk sneuvelden 92 man van de brigade bij Arnhem en raakten 111 gevangen of vermist.
Monument generaal Stanisaw Sosabowski in Driel, die naast het Poolse monument op het Polerplein in Driel staat.
Het Poolse monument op het Polenplein in Driel is geplaatst in de jaren zestig. De plaquette op de muur rechts is een gedenkplaat voor het 5th Battalion Duke of Cornwall's Light Infantry, deel van de 43rd (Wessex) Div.
Toen het weer opklaarde, werden op 23 september weerom Amerikaanse parachutisten gedropt (met 408 gliders van de 82nd wn 84 van de 101st). Bij Grave werd de rest van de Poolse para's gedropt. Over land trokken ze naar Driel. Let op de Waco's op de grond: de gliderdropping van de 82nd was nog bezig toen de Polen sprongen.
Een verlaten jeep voor de Oude Kerk aan de Benedendorpseweg. De torenspits, ernstig verzwakt door granaat - en mortiervuur, stortte uiteindelijk op de laatste dag van de slag in.
Gedenkplaat voor de 1st Airborne Division bij de Oude Kerk in Oosterbeek.
De perimeter van Oosterbeek Tegen de 20e zaten de Britten klem in een verdedigingsgebied (perimeter). De overblijfelen van de eenheden die in Arnhem hadden gevochten, kwamen ernaartoe via de zuidelijke Lion, een route gedekt door twee 6pdr-antitankwapens die een aantal pantservoertuigen uitschakelden, in een actie die Lt-Sgt. John Baskeyfield 2nd South Staffordshire Regiment - 1st Airborne Divisionpostuum een Victoria Cross (VC) opleverde. De strijd om dit gebied woedde zes dagen tegen een aantal Duise Kampfgruppen, vanaf de 24e versterkt door een compagnie van 14 Tiger II's van sPzAbt 506 (een andere compagnie ging naar Elst), waarvan er één op de 25e werd uitgeschakeld door een combinatie van artillerrievuur uit Nijmegen en antitankschoten uit de perimeter.
Een slachtoffer wordt overgebracht naar de hulppost in de kelder van hotel Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britse 1st Airborne Division.
Major-General Roy Urquhart leidde de Brite 1st Airborne Division tijdens operatie Market Garden.
Soldaten geven tekens met parachutes aan de bevoorradingsvliegtuigen bij Hartenstein.
Terugschieten naar Duitse sluipschutters vanaf het bordes van Hartenstein. Deze soldaat gebruikt een Amerikaanse M1 karabijn.
Deze foto van het mortierteam vn 23 Mortar Pl. Support, Coy, 1st Border Regt is genomen op 21 september 1944
Twee gliderpilots op zoek naar sluipschutters in een school aan de Kneppelhoutweg, in het zuidelijke deel van de perimeter. Let op de bevoorradingscontainer in de deuropening.
Bevoorradingsdropping op 21 september 1944. Vijf missies werden gevlogen or 64 Stirlings en 53 Dakota's, maar werden sterk uitgedund door de Luftwaffe. Er gingen 19 Dakota's en 16 Stirlings verloren.
75 mm houwitser van het 2nd Battalion vuurt ooswaarts m de Lonsdale Force te ondersteunen.
Het Airborne Museum Hartenstein is gewijd aan de Slag om Arnhem.
Het monument ter nagedachtenis aan de Britse, Commonwealth en Amerikaanse luchtmachtbemanningen die zijn omgekomen tijdens operatie Market Garden.
'Gelderland-Monument' bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Het ‘Gelderland-monument’ in Oosterbeek (gemeente Renkum) is een gedenksteen, vervaardigd uit zeven opeengestapelde stenen die afkomstig zijn van de oude kerk in Oosterbeek. Op de twee middelste stenen is een tekst aangebracht. Op de linker steen staat het wapen van Gelderland en op de rechter steen de Pegasus. De gedenksteen is 1 meter 37 hoog en ongeveer 3 meter breed.
De tekst op het monument luidt als volgt: AAN HET VOLK VAN GELDERLAND
50 JAAR GELEDEN VOCHTEN BRITSE EN POOLSE LUCHTLANDINGSTOESTELLEN HIER...
TEGEN OVERWELDIGENDE KANSEN OM DE WEG NAAR DUITSLAND TE OPENEN...
EN DE OORLOG VOORTIJDIG TE BEËINDIGEN. IN PLAATS DAARVAN BRACHTEN WE DOOD
EN VERNIETIGING WAARVOOR JULLIE ONS NOOIT DE SCHULD HEBBEN GEGEVEN.
DEZE STEEN MARKEERT ONZE BEWONDERING VOOR UW GROTE MOED,
IN HET BIJZONDER HERINNEREND AAN DE VROUWEN DIE ONZE GEWONDEN VERZORGDEN.
IN DE LANGE WINTER DIE VOLGDE, RISKEERDEN JULLIE FAMILIES DE DOOD...
DOOR GEALLIEERDE SOLDATEN EN VLIEGENIERS TE VERBERGEN, TERWIJL LEDEN VAN HET
TERWIJL LEDEN VAN HET VERZET VELEN IN VEILIGHEID BRACHTEN.
JULLIE NAMEN ONS TOEN IN HUIS ALS VLUCHTELINGEN EN VRIENDEN:
WIJ NAMEN JULLIE VOOR ALTIJD IN ONS HART.
DEZE STERKE BAND ZAL BLIJVEN BESTAAN
LANG NADAT WE ER ALLEMAAL NIET MEER ZIJN.
1944 - SEPTEMBER - 1994. TO THE PEOPLE OF GELDERLAND
50 YEARS AGO BRITISH & POLISH AIRBORNE SOLDIERS FOUGHT HERE
AGAINST OVERWHELMING ODDS TO OPEN THE WAY INTO GERMANY
AND BRING WAR TO AN EARLY END. INSTEAD WE BROUGHT DEATH
AND DESTRUCTION FOR WHICH YOU HAVE NEVER BLAMED US.
THIS STONE MARKS OUR ADMIRATION FOR YOUR GREAT COURAGE,
REMEMBERING ESPECIALLY THE WOMEN WHO TENDED OUR WOUNDED.
IN THE LONG WINTER THAT FOLLOWED YOUR FAMILIES RISKED DEATH
BY HIDING ALLIED SOLDIERS AND AIRMEN, WHILE MEMBERS OF THE
RESISTANCE HELPED MANY TO SAFETY.
YOU TOOK US THEN INTO YOUR HOMES AS FUGITIVES AND FRIENDS:
WE TOOK YOU FOREVER INTO OUR HEARTS.
THIS STRONG BOND WILL CONTINUE
LONG AFTER WE ARE ALL GONE.
1944 – SEPTEMBER – 1994.’
Luchtfoto van Hartenstein met 1 één van de twee 17 pdr Antitankkanonnen die bewaard zijn 2 Het monument ter nagedachtenis aan de Britse, Commonwealth en Amerikaanse luchtmachtbemanningen die zijn omgekomen tijdens operatie Market Garden. 3 'Gelderland-Monument' 4 een Sherman V Argyle van de 4th Tp, A Sqn, 2nd Tank Regt, Canadian 5th Arm Div. Deze tanks hielpen in april 1945 de Duitse troepen ten westen van Arnhem te verdrijven.