Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis hebben we Oosterbeek bezocht. Het was goed weer terug te zijn in deze ons zo bekende en historische omgeving.
We gingen eerst koffie drinken in restaurant Schoonoord, op de plaats van het voormalige hotel Schoonoord, Brits veldhospitaal tijdens de Slag om Arnhem.
Vervolgens reden we langs de Tafelberg aan de Pietersbergseweg. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 was dit een Britse verbandplaats voor gewonde soldaten.
De Duitse veldmaarschalk Walter Model gaf leiding aan Legergroep B, en was verantwoordelijk voor alle Duitse troepen tussen de Noordzee en Noord-Frankrijk. Model had een paar dagen voor het begin van operatie Market Garden zijn hoofdkwartier verplaatst naar Oosterbeek. Zelf had hij zijn intrek genomen in Hotel de Tafelberg aan de Pieterbergseweg in Oosterbeek. Zijn staf was ingetrokken in het nabijgelegen Hotel Hartenstein. Zijn hoofdkwartier bevond zich niet ver van de Britse landingszones. Op 17 september 1944, toen de luchtlandingen begonnen, vluchtte Model hals over kop uit zijn hoofdkwartier naar het hoofdkwartier van generaal Bittrich in Doetinchem. Het oude Duitse hoofdkwartier in Oosterbeek werd kort daarna door de Britten in gebruik genomen. Hotel Hartenstein diende als hoofdkwartier, terwijl Hotel de Tafelberg in gebruik werd genomen als verbandplaats.
Tenslotte reden we naar De Hemelse Berg. Aan de Hoofdlaan ligt een veldgraf van de twee Poolse militairen Dymitr Abramluk en Lukasz Kozak from 3rd Battalion of 1st Polish Indemendent Parachute Brigade. De Polen zijn naar alle waarschijnlijkheid gesneuveld op maandag 25 september 1944.
Na ons bezoek aan Oosterbeek reden we naar de Ginkelse Heide. Daar bekeken we voor het eerst het monument Vensters op het Verleden.
Het ontwerp Vensters op het verleden is van ontwerper Karin Colen uit Den Dungen. Het ontwerp van Colen markeert de locatie waar in 1944 de geallieerde parachutisten landden.
Op de terugreis genieten we van heerlijke koffie van Starbucks.