Op zaterdagavond 29 april 2017 besteedt het geschiedenisprogramma Andere Tijden aandacht aan de Slag om Groningen. In de afgelopen decennia is nauweliljks aandacht geschonken aan de hevige strijd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de stad en provincie Groningen. Van mijn vader heb ik jaren geleden een boekje uit 1945 gekregen over de Bevrijding van Groningen. Foto's tonen een verwoeste binnenstad. Maar in Nederland was het alleen de Slag om Arnhem die ruime bekendheid kreeg. Men wist niet beter dan dat in het voorjaar van 1945 de oorlog afgelopen was en Nederland snel bevrijd werd in de weken voorafgaand aan 5 mei 1945.

Het boekje over bevrijding van Groningen dat mijn vader kocht in 1945. Zijn handtekening en toenmalig adres heeft hij erin geschreven.

Z

In 1960 heeft mijn vader een krantenartikel bewaard over de bevrijding van Groningen dat ik in dat boekje vond.
Opname voor het programma Andere Tijden ter hoogte van Paterswoldseweg 188 te Groningen, waar op 13 april 1945 de tank van Fred Butterworth, die behoorde tot het tankregiment Fort Gerry Horse, werd geraakt door een Duitse Panzerfaust. Hij sneuvelde. Een plaquette aan de gevel herinnert hieraan.

Opname voor het geschiedenisprogramma Andere Tijden aan de Paterswoldseweg te Groningen.

De jonge enthousiaste JoŽl Stoppels uit Groningen hoorde op zijn 14e verhalen van zijn opa over de oorlog en de bevrijding van Groningen. Hij werd er door gegrepen. In de afgelopen jaren had hij inzage in de Canadese oorlogsarchieven en kreeg een zeer goed beeld over het verloop van de bevrijding van het noorden van Nederland door zijn studie naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het werd hem duidelijk dat ondanks het einde van Nazi-Duitsland nabij was, de Duitsers geenszins van plan waren zich zonder slag of stoot over te geven. De Canadezen dachten dat de stad Groningen in een dag veroverd kon worden en de bevrijding van de rest van de provincie snel gedaan zou zijn. Het pakte totaal anders uit. Er ontwikkelde zich een zware strijd, waarbij de binnenstad van Groningen verwoest werd. Huisgevechten, man tegen man. De strijd duurde 4 dagen. 13 tot en met 16 april 1945. Meer dan 40 soldaten sneuvelden bij de bevrijding van de stad. Na de oorlog verzucht een Canadese soldaat "De gevechten in Groningen behoren tot de ergste van de hele oorlog".

De Canadese veteraan Stan Butterworth over het verlies van zijn broer Fred tijdens de Slag om Groningen.

Na de verovering van de stad verplaatste de eindstrijd zich naar het Groningse platteland in de omgeving van Delfzijl. Dorpen als Wagenborgen en Appingedam kwam over vuur te liggen van de kustbatterijen bij Delfzijl en Termunten. Pas na hevige strijd werden dorpen en streken bevrijd. Pas op 2 mei 1945 was de strijd afgelopen en Delfzijl bevrijd. Enkele dagen voor de Duitse capitulatie.

Opname voor het programma Andere Tijden bij de bunker van Nansum.

JoŽl Stoppels richtte Battlefield Tours op. Door middel van de Battlefield Tours wil hij de kennis delen met mensen die geÔntresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. ďDe zware strijd in Nederland verdient het om niet vergeten te worden,Ē vindt Stoppels. Onder de naam Battlefield Tours Groningen begon hij in de zomer van 2012 met zijn rondleidingen. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het primair onderwijs brengt JoŽl de persoonlijke geschiedenis van de bevrijding tot leven met verschillende educatieve programmaís. De jonge oorlogs historicus vindt het belangrijk dat de herinnering aan de oorlog levend gehouden wordt. De generatie die het heeft mee gemaakt heeft, wordt steeds kleiner. Voor jongeren is het belangrijk dat zij weten dat vrijheid niet zomaar iets is. Daar is in de Tweede Wereldoorlog erg hard voor gevochten. JoŽl Stoppels is lid van The International Guild of Battlefield Guides, badgenummer 70.
Samen met mijn vrouw Elly (links op de foto)  hebben we JoŽl leren kennen via de Vereniging Vrienden Airborne Museum, met wie hij samenwerkt. We hebben diverse stadswandelingen in Groningen met hem gedaan en twee tours door het gebied van de Delfzijl-Pocket.
JoŽl Stoppels was in de afgelopen jaren regelmatig op TV in uitzendingen van de regionale zenders RTV Noord en Oog TV. In 2015 speelde hij een belangrijke rol in het naspelen van de Slag om Groningen aan de Paterswoldseweg en op de Grote Markt.
Hij bereikt een volgende hoogtepunt in zijn streven meer bekendheid te geven aan de Slag om Groningen, nu het geschiedenisprogramma Andere Tijden in samenwerking met hem een uitzending aan dit onderwerp wijdt op zaterdagavond 29 april 2017. Voorafgaand aan deze uitzending op NPO1 is er op 28 april een premiŤre in de Molenberg te Delfzijl  ARS Website is er bij en doet verslag hiervan op deze pagina.

Canadezen met pipes and drums op de Herebrug in Groningen

Duitse soldaten geven zich over aan de Canadezen bij het station van Delfzijl.

Uitwierderweg Delfzijl 2 Mei 1945