Met diepe droefheid nam ik op 7 december 2019 kennis van het overlijden van Cedric (Ced) Moulton op donderdag 5 november 2019. Hij is 70 jaar geworden. Een buitengewoon aardige man. Ik leerde hem een aantal jaren geleden kennen bij het Platform Militaire Historie Ede. Hij vertelde mij over zijn vader in Engeland, die deel uitmaakte van de Brits-Canadese Polar Bear Division en op 17 april 1945 Ede bevrijdde. Hij liet mij de door hem ingerichte vitrine zien in de Smederij, het clubhuis van Platform Militaire Historie Ede. In die vitrine bevonden zich voorwerpen van zijn vader. Als ik op bezoek kwam in Ede kwam hij altijd op mij af en was altijd blij me te zien. Toen ik er op 2 november 2019 weer was om deel te nemen aan battlefield tour Operatie Pegasus 2, was daar ook Ced. Hij kwam naar me toe en vertelde speciaal voor mij gekomen te zijn, want hij had de naam van mij en mijn vrouw op de deelnemerslijst zien staan.

 

 

In de zomer van 2018 maakte ik deze foto van Cedric bij zijn vitrine.

Cedric overhandigde mij een doosje met daarin speldjes en een cadeaubon van 25 Euro en vertelde daarbij dat hij ongeneeslijk ziek was en niet lang meer te leven had. Een hele schok voor me. En dan nu het bericht dat Ced overleden is. Rest in Peace Cedric en bedankt voor de vriendschap in de afgelopen jaren.

Cedric (Ced) Moulton heeft zich vele jaren met grote kennis en ervaring ingezet, als vrijwillig medewerker van het Platform Militaire Historie Ede en het Historisch Informatiecentrum “De Smederij”. Met zijn grote kennis van de militaire geschiedenis van de gemeente Ede en met name van de Brits-Canadese operatie die resulteerde in de bevrijding van de gemeente Ede in 1945, heeft Ced Moulton een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de historische kennis van die periode in Ede. Ced was als zoon van de bekende Britse veteraan en Edenaar Clifford Moulton, en mede initiator van de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Ede op 17 april.
Bevrijding van Ede door de Brits-Canadese Polar Bear Division.