Op dinsdagavond 3 december 2019 waren we in Ede, waar we te gast waren bij Platform Militaire Historie Ede in de Smederij op het voormalige kazerneterrein voor een lezing door Gerard Gijsbertsen over de vondst van een geheimzinnige kist bij werkzaamheden aan een duiker.
Op 14 juni 2016 waren op het Arnhemse Landgoed MariŽndaal werknemers bezig met het herstellen van het metselwerk van de duiker die de Klingelbeek onder de Spoorlaan voert. Plotseling werd achter de keermuur een kist zichtbaar. Het werk werd stilgelegd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) kwam ter plekke. De kist zat vol explosieven en op de explosieven lag een Amerikaanse ploertendoder.
Verder zat er een briefje in met inhoudsopgave in het Nederlands. De kist zelf werd gebruikt door de Duitsers, maar was van Belgische origine.
Op de explosieven lag een Amerikaanse ploertendoder.
Tijdens de lezing werd ingegaan op de vraag wie de kist heeft achtergelaten. Het Nederlandse verzet? Een geheime dienst van de geallieerden zoals de SOE of SAS. Na uitvoerig onderzoek blijkt dat dat het meest waarschijnlijke scenario is: dat de materialen zijn achtergelaten door de Abwehr voor collaborateurs die daarmee een ondergrondse oorlog tegen de geallieerden zouden kunnen beginnen