Vandaag, woensdag 5 juli 2017, heb ik een rondwandeling gemaakt over het terrein van voormalig kamp Westerbork, niet ver bij ons vandaan. Was er al een tijd niet meer geweest en inmiddels is er het nodige veranderd. De gebeurtenissen op deze beladen plek worden nog meer benadrukt door het plaatsen van een treinwagon gelijkend op die waarmee de Joden werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Er zijn grote foto's op het terrein geplaatst die het dagelijks leven in het kamp tonen. Aangrijpend zijn de foto's van mensen die in de treinen worden gejaagd. Een replica van een barak op ware grootte met originele elementen, op de plaats waar Anne Frank en haar zus Margot de batterijen uit elkaar haalden. En tenslotte liep ik op de voormalige appelplaats waar tussen de steentjes met Davidsster de foto's van omgekomen |oden het verlies nog eens extra benadrukken. Indrukwekkend was het om daar te lopen. Met het duidelijke besef dat dit nooit weer mag gebeuren. Met de belichting van de foto's heb ik gepoogd de dramatiek van deze plek weer te geven.
Het enige originele wat over is gebleven van kamp Westerbork is de woning van die slechte Duitse nazi Albert Gemmeker, die absoluut heeft geweten dat de treinen met Joden naar de vernietigingskampen vertrokken. Men heeft gemeend dat dit huis bewaard moet blijven, ondanks de slechte staat, als herinnering. Er is daarom een glazen stolp overheen geplaatst. Mooi? Dat lijkt me niet.
Overal op het voormalige kampterrein  rond de voormalige woning van de kampcommandant staan informatiepanelen met informatie over de slechterikken.
Herinnering aan de brieven die uit de trein werden gegooid als laatste teken van leven.
Na bijna een halve eeuw als landbouwschuur dienst te hebben gedaan in het Gelderse Zelhem, is barak 57 teruggeplaatst. Deze barak werd in 2010 door de eigenaar aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken. Bij de herbouw destijds in Zelhem is niet de gehele barak gebruikt en zijn oorspronkelijke maten aangepast aan het nieuwe gebruik. De demontage leverde dan ook geen complete barak op maar barakdelen. De plaatsing ervan, met nieuwe constructie en fundamenten, is een proef. Op deze manier moet duidelijk worden hoe barakdelen een goede plek kunnen krijgen op de historische plek van kamp Westerbork.