Op zaterdagmiddag 21 september 2018 ben ik naar Oosterbeek gegaan aan het begin van het Airborne Weekend. Een weekend van herdenkingen van operatie Market Garden. In Oosterbeek betekent dat het uiten van de hechte band met de Britse 1st Airborne Division die van 17 tot en met 25 september 1944 vocht om de brug bij Arnhem en de perimeter van Oosterbeek. Het worden er steeds minder, maar het was voor mij toch weer een hele bijzondere ervaring enkele veteranen te mogen ontmoeten. Eerst heb ik de Dressing Station in de Concertzaal aan de Rozensteeg 3 bezocht. Daarna heb ik nog twee nieuwe boeken meegenomen die werden gesigneerd door de schrijver op de dag van uitgifte bij boekhandel Meijer & Siegers.. In Oosterbeek reden ook jeeps en andere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Keith Collman signeert mijn exemplaar van het boek Veterans at Arnhem.
Bob Gerritsen signeert mijn exemplaar van het boek Fighting the British at Arnhem.

Villa 'Quatre Bras' met gedenkteken, gewijd aan de 21ste Independend Parachute Infantry Regiment, op de kruising Utrechtseweg-Stationstweg, waar in september 1944 een hevige strijd woedde en waar zich de Britse veldhospitalen bevonden in hotel Schoonoord en het daar schuin tegenover gelegen hotel Vreewijk.

Autowrak voor hotel Schoonoord.

Schoonoord vandaag. Het na de oorlog gebouwde pand behoort tot boekhandel Meijer en Siegers.
Wrak van een medische jeep bij hotel Vreewijk op de hoek Utrechtsestraat-Stationsweg.
Opnamen door de dashcam in de auto. Rechts restaurant Schoonoord. Ontmoetingsplaats voor veteranen en hun familie. Nu staan er veel jeeps want het is Airborne Weekend, waarin wordt stilgestaan bij de Slag om Arnhem tijdens operatie Market Garden, 74 jaar geleden.
En dan zie ik rechts een veteraan. Wat mooi om die tegen te komen vandaag in Oosterbeek.
Zicht op de kruising Utrechtseweg-Stationstraat met rechts restaurant Schoonoord.