Het weekend van 7 en 8 november 2015 stond voor ons in het teken van Remembrance Sunday.

We keken naar de BBC waar op zaterdagavond Festival of Remembrance vanuit de Royal Albert Hall in Londen werd uitgezonden. Op zondag keken we naar de uitzending vanuit Londen waar de herdenking van de oorlogsslachtoffers sinds de Eerste Wereldoorlog in Groot Britannië en het Gemene Best bij de Cenotaaf plaats vond. Whitehall is de naam van een straat in Londen, die loopt van Trafalgar Square naar het Palace of Westminster en Westminster Abbey. De term wordt ook wel gebruikt om het regeringscentrum van het Verenigd Koninkrijk aan te duiden.
Midden op de weg staat de Cenotaaf, het Britse oorlogsmonument, waar de jaarlijkse dodenherdenking (Remembrance Day) plaatsvindt op de zondag die het dichtst ligt bij 11 november (de dag van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog).
 

De kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof. Sinds 1922 is de klaproos het symbool van de veteranenorganisatie, de Royal British Legion. Vanaf dat jaar verkoopt deze organisatie - na het zogenaamde poppy appeal - kunststoffen klaprozen die op de kleding worden gedragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Met de opbrengst van de verkoop worden oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden ondersteund.

In de weken voorafgaand aan Remembrance Day dragen de Britten een poppy, zoals deze twee presentators van de BBC.

De vele kransen met poppies bij de Cenotaph

We keken naar de indrukwekkende herdenking bij de Cenotaaf op Whitehall

Ook jongeren werden betrokken bij de herdenkingen, zodat het wordt overgedragen aan volgende generaties.

Bij de herdenking waren ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima aanwezig om Engeland te bedanken voor het bevrijden van Nederland. Hier staat Maxima naast de echtgenote van prins Wiliam, Kate Middleton.

Koning Willem Alexander legt een krans bij de cenotaaf

Ook de 89 jarige koningin Elisabeth legt een krans bij de cenotaaf.
De cenotaaf, het oorlogsmonument op Whitehall in Londen

Poppy kruisjes

Remembrance Sunday in Londen

Vorig jaar was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Om hier bij stil te staan was er bij en rondom de Tower in Londen een indrukwekkend monument te zien. Blood Swept Lands and Seas of Red bestond uit 888.246 klaprozen van keramiek van kunstenaar Paul Cummins. Samen met ‘stage designer’ Tom Piper had Cummins een installatie van deze bloemen gemaakt. Van afstand leek het of er een golf van bloed uit de Tower stroomde.
Deze golf stroomde alle kanten op rondom het middeleeuwse complex. Iedere bloem stond voor een Britse onderdaan die was omgekomen in dienst van het land tijdens de Eerste Wereldoorlog.