Op zondag 12 augustus 2018 zijn we naar IJmuiden gereden om deel te nemen aan een excursie die was georganiseerd door het Bunkermuseum IJmuiden. In de tegenover dit museum gelegen duinen bezochten we de bunkers van Batterij Heerenduin en Olmen.
Het was een enerverende tocht door de duinen. In verschillende bunkers moesten we klimmen en klauteren. Best wel spannend. Maar het mooie was dat we elkaar ook moesten helpen. Ik had niet gedacht dat mijn echtgenote de tocht zo goed kon doorstaan. Dat vond ik erg fijn. Was een interessante excursie en onze gids kon het goed vertellen. Hij wist er heel wat van. Wat is het toch jammer dat de bunkers zo erg onder de graffiti komen te zitten. Mooi is het absoluut niet en voor mij is het een stuk minachting voor onze geschiedenis. Gelukkig heb ik met het fotobewerkingsprogramma Paint Shop Pro de graffiti redelijk kunnen verwijderen van de bunkers. Raar dat hier niets tegen wordt gedaan. Het is een Rijksmonument. Het is toch wel knap hoe de Duitsers in een korte tijd geweldige bunkers konden bouwen. Deze bunkers werden gebouwd door Nederlandse aannemers in opdracht van Organisation Todt. Die aannemers vonden het prima. De Duitsers betaalden goed, ze hadden werk in oorlogstijd en hun werknemers hoefden niet naar Duitsland. Goed voor te stellen dus.
Batterij Heerenduin: Als je in de duinen van IJmuiden loopt, kom je langs een aantal bunkers die uitzicht geven op het zoetwaterwinning bassin vlak bij het strand. Deze bunkers maken deel uit van de Batterij Heerenduin voor kustverdediging.
De webmaster van ARS Website voor een bunker van Batterij Heerenduin.
Vervolgens bezochten we de Duitse luchtdoelbatterij Olmen. Deze Duitse luchtdoelbatterij bestond uit zeven 10,5 cm kanonnen (waarvan 4 modernere SK/C 32 stukken).
De bunkers zijn goed te bezichtigen, alhoewel er ontzettend veel rommel om de bunkers heen ligt en sommige delen van de bunkers beklad zijn. De bunkers zijn helaas ook slecht onderhouden. Wat toch jammer dat zo omgegaan wordt met ons nationaal erfgoed. Op de fotoís heb ik de graffiti aardig weten te verwijderen. Op de film die ik gemaakt heb lukt dat helaas niet.
De Marine Kustbatterij Heerenduin is een kustbatterij die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter is gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall.
Het bunkercomplex ligt ten zuiden van de zuidpier van IJmuiden en was met haar vier stukken 17cm-geschut onderdeel van de Festung IJmuiden. De batterij heette in het Duitse jargon: M.A.A. 4./201, de vierde batterij van de marine artillerie afdeling 201.
De batterij bestaat uit vier geschutsbunkers type M272, drie munitiebunkers van het type Fl246 en het type 134. Centraal in de batterij ligt de commandobunker type M178.

Bij onze tocht langs de bunkers liepen we door de duinen van IJmuiden.
 
Mijn vrouw Elly vond het ook interessant in IJmuiden te zijn.
We zagen vanaf de duinen het bedrijf dat gevestigd is in de voormalige Duitse Schnellboot bunker.

Het plafond bestond uit ijzeren balken. De haken werden gebruikt om tijdens onderhoud het kanon er aan op te hangen.
De plek waarop het kanon gestaan heeft, is nog duidelijk te zien. Een ijzeren plaat in de grond waar het meisje op zit en de ijzeren bouten in de betonnen ondergrond.
Helaas enorm beklad met graffiti. De verblijven van de bemanning van de batterij.
De haken die werden gebruikt om tijdens onderhoud het kanon er aan op te hangen zijn nog duidelijk te zien.
Wanneer het kanon werd afgevuurd, vulde de ruimte zich met rook. Dat werd afgevoerd via dit ventilatiekanaal.
De plaats waar het kanon heeft gestaan, beschermd door de betonnen bunker met een dak van 2 meter dik. Hitler wilde dat alle kanonnen werden beschermd door een bunker tegen luchtaanvallen.
Voordat het kanon in de bunker werd geplaatst stond het eerst zo opgesteld aan de kust. Voordeel was dat het kanon rondom kon draaien. Toen het eenmaal in de bunker was geplaatst kon het maar beperkt draaien en kon daardoor niet een eventuele aanval vanaf land, aan de achterzijde van de bunker, afslaan.
Dit was een buis van de riolering van de bunker.
Elly wijst naar nog meer bunkers in de duinen van IJmuiden.
De graffiti toch aardig weggepoetst al zeg ik het zelf.
Dit is een Tobroek bunker. Een Tobruk (soms ook geschreven als Tobroek) is een soort bunker. De naam is afgeleid van de plaats Tobroek in LibiŽ, waar deze bouwwerken in 1941 voor het eerst werden gebouwd door het Italiaanse leger.

Later werd het model, een gewapende betonnen gevechtsruimte met een 8-hoekig of rond gat aan de bovenzijde, overgenomen door de Duitsers en zo vanaf 1942 in Europa geÔntroduceerd.

De bunker werd meestal door twee personen bemand, en deed meestal dienst als observatiepost of mitrailleurnest met een mortierstandaard. Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker.

Bevestigingshaak voor een camouflagenet.

Hier stond het Flak geschut van luchtdoelbatterij Olmen.
Dat was flink poetsen om de graffiti van de bunker af te krijgen.