Anne Frank en Eva Heyman
Anne Frank en Eva Heyman waren beide jonge Joodse meisjes die tijdens de Holocaust dagboeken bijhielden, waarin ze hun ervaringen en gevoelens vastlegden.
Anne Frank is waarschijnlijk de bekendste van de twee. Ze schreef haar dagboek terwijl ze zich met haar familie en anderen verborgen hield in een achterhuis in Amsterdam. Haar dagboek, gepubliceerd als “Het Achterhuis,” biedt een diepgaand inzicht in het leven van een jong meisje dat ondergedoken zat voor de nazi’s. Anne en haar familie werden uiteindelijk verraden en naar concentratiekampen gestuurd, waar Anne in 1945 overleed
Eva Heyman, vaak de “Hongaarse Anne Frank” genoemd, begon haar dagboek op haar dertiende verjaardag in 1944, tijdens de Duitse bezetting van Hongarije. Haar dagboek, gepubliceerd als “Het Dagboek van Eva Heyman,” beschrijft de verslechterende omstandigheden voor de Joodse gemeenschap in haar woonplaats Oradea (Nagyvárad). Eva werd samen met haar grootouders naar Auschwitz gedeporteerd en daar in oktober 1944 vermoord.
Beide dagboeken zijn krachtige getuigenissen van de verschrikkingen van de Holocaust en bieden een persoonlijk perspectief op deze donkere periode in de geschiedenis.