5-4-2025  Herdenking van bezetting en bevrijding van Gasselte

Vandaag waren we bij de herdenking van de bezetting en bevrijding van Gasselte. Tentoonstelling in het Witte Kerkje en paradropping gezien. Tevens een mooi herdenkingsboek meegenomen.

Het herdenkingsboek Gasselte 1940-1945 bezet en bevrijd.

Saartje Frank

Rechts: Het huis waarin Saartje Frank woonde in de voorkamer van de woning aan de Dorpsstraat 29 te Gasselte. Zij huurde de kamer van de bewoners Albert Jan Lampe en Geessien Schuiling.

Saartje Frank was van 1932 tot 1941 onderwijzeres aan de openbare lagere school in Gasselte en Kostvlies. In 1941 werd ze als jodin ontslagen. Op 30 november 2001 is voor haar een plaquette onthuld in Gasselte.
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 23 november 2001

Tijdens de verbouwing van een huis in de Tuinstraat in Groningen werd bij het openbreken van het plafond een verzameling documenten van Saartje Frank gevonden.

Saartje Frank was een onderwijzeres die van 1932 tot 1941 les gaf aan de openbare lagere school in Gasselte en Kostvlies. In 1941 werd ze als jodin ontslagen door de bezettende macht. Na haar ontslag keerde ze terug naar Groningen, waar ze ging werken op de joodse school aan de Prinsenstraat.
Op 2 september 1943 werd Saartje Frank naar Kamp Westerbork gebracht, waar ze in de strafbarak terechtkwam. Dit kan erop wijzen dat ze mogelijk ondergedoken zat en verraden werd. Slechts enkele dagen later, op 7 september 1943, werd ze op transport gezet naar Auschwitz. Op 30 november 1943 kwam ze daar om het leven.
Ter herinnering aan haar werd op 30 november 2001 een plaquette onthuld op de openbare basisschool De Dobbe in Gasselte. Een tragisch lot, maar haar naam leeft voort in de herinnering van velen.

In het Witte Kerkje bezochten we een tentoonstelling over oorlog en bevrijding in Gasselte

In de legertent haalden we ons herdenkingsboek op: Gasselte 1940-1945 Bezet en Bevrijd

Stichting Gasselte 40-45 brengt boek ‘Bezet en bevrijd Gasselte 40-45’ uit

Franse parachutisten tijdens Operatie Amherst, met derde van rechts Fernand Begue die bij Gasselte om het leven kwam.

 

GASSELTE - Stichting Gasselte 40-45 zal op 5 april het boek Bezet en bevrijd - Gasselte 1940-1945 uitbrengen. Het boek is door de stichting samengesteld, onder andere op basis van archiefmateriaal van Jan Kroezenga uit Gasselte, aangevuld met archiefonderzoek door Ferdy Geertsma.

Jan Kroezenga heeft in 1982 een boek uitgebracht over de gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Gasselte (De boot is omgeslagen). Het boek is tegenwoordig alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Voor de samenstelling van dit boek heeft hij destijds diverse interviews gehouden met ooggetuigen. Hij heeft deze interviews uitgewerkt in verschillende verslagen, die bewaard zijn gebleven. Jan Kroezenga is in 1990 overleden, maar zijn nalatenschap vormt mede de basis van het nieuwe boek. Verder is bestaand en nieuw fotomateriaal opgenomen in het nieuwe boek, waarbij onder andere gebruik gemaakt kon worden van de collectie van Geert Pepping uit Gasselte.

In het nieuwe boek zijn op deze manier verhalen te lezen over de Franse parachutisten die in de nacht van 7 april op 8 april 1945 zijn geland in de omgeving van Gasselte. Ook komen verhalen van inwoners uit Gasselte aan bod, net als het verhaal van dominee Winterwerp (inclusief de eerste preek die hij op 15 april 1945 na de bevrijding van Gasselte in het Witte Kerkje houdt). Ook is een verhaal te lezen van Fré van Gogh uit Eext, die hulp heeft geboden aan de Franse parachutisten. Verder ontbreken uiteraard niet verhalen over Kamp Dobbendal, het oorlogsgraf van Roelof Kaspers en het verhaal van de Joodse juf Saartje Frank (die om het leven kwam in Auschwitz).

Voor het eerst is een uitgebreide biografie van de in Gasselte om het leven gekomen Franse parachutist Fernand Bègue te lezen. Verder zijn met medewerking van een museum in Frankrijk unieke fotobladen over operatie Amherst uit het fotoalbum van de Franse parachutist Henry Corta opgenomen in het nieuwe boek.

Het boek Bezet en bevrijd - Gasselte 1940-1945 wordt op 5 april officieel uitgebracht en is die dag vanaf 12.30 uur verkrijgbaar tijdens de activiteiten van Stichting Gasselte 40-45 op de locatie bij de pastorie en het Witte Kerkje in Gasselte (zolang de voorraad strekt). Ook op 6 april 2025 (na de kerkdienst en tijdens het bevrijdingsconcert in het Witte Kerkje) en op 11 april 2025 tijdens de Liberty Tour (op het bevrijdingsplein bij de muziekkoepel in Gasselte) is het boek te koop. Het unieke boek wordt in groot formaat (25 cm x 25 cm), fullcolour en op luxe papier uitgebracht en omvat 188 bladzijden.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Stichting Gasselte 40-45 via info@gasselte4045.nl

Buiten stonden legervoertuigen die we bekeken

Tenslotte keken we nog naar parachutisten die werden gedropt bij het Witte Kerkje